Serbest Düşüş - Leah Raeder / Yorum


Serbest Düşüş, konusu ve hakkında yapılan yorumlar hoşuma gittiği için aldığım romanlardan biriydi. Yanlış hatırlamıyorsam aralık ayı alışveriş yazılarımda da bahsetmiştim. Merak ettiğim için çok fazla bekletmeden okumak istedim. Sonuç maalesef benim açımdan pek tatmin edici olmadı.

Konusu aslında oldukça klasik. Muhtemelen hemen herkes bu konuyu işleyen en az bir kitap okumuştur. Bir lise öğretmeni ve lise son sınıf öğrencisinin ilişkisi anlatılıyor. Başkarakter kızımız yani Maise, babasını tanımamış, annesiyle de sorunlu bir ilişkisi var. Annesi uyuşturucu satıcılığı da yapıyor ve kendinde olduğu gün pek yok. Çocukluğundan itibaren kötü şartlarda yaşamak zorunda kalmış ve çeşitli tacizlere uğramış olduğundan kendini çevreden soyutlamış. Herhangi bir arkadaşı yok, aşk ilişkisi yaşamıyor, aile sıcaklığını görebildiği bir yer yok ve en önemlisi tüm bunlar onda kendinden çok daha büyük adamlarla takılma isteği veriyor. Bu adamlarla tek gecelik ilişkiler yaşıyor. Yalnızlığını derinden hissettiği bir gece bir lunaparka gidiyor ve bu parkta bir hız trenine biniyor. Hız treninde yanında oturan daha önce hiç görmediği Evan, ona farklı şeyler hissettiriyor. O geceyi Evan'la geçiren Maise'nin kendine kaçacak bir bahane bulması fazla zamanını almıyor. Okul açıldığında ve lise son sınıfa başladığında en çok istediği film çalışmaları dersinin öğretmeni o gece kaçtığı Evan çıktığındaysa şok olmak hiçbir işine yaramıyor. Tabii ki Evan için de geçerli bu.

Malum gece kendisinden kaçan kızın öğrencisi olduğunu anlayan Evan, işi ve duyguları arasında kalıyor ve tercihi Maise'ye bırakıyor. Doğruyu yapmak isteseler de ikilimiz kitabın hiçbir bölümünde doğru davranmıyor. Gizemli Evan'ın sırlarını zaman içinde çözülüyor. Ve Evan-Maise bir yol ayrımına geliyor. Lisenin son senesinde hiç hesapta yokken arkadaş olduğu Wesley ile sorunlu ilişkisi biraz ilgi çekiciydi benim açımdan. Wesley'nin ailesinde, aile olmanın ne demek olduğunu gören Maise, geleceğiyle ilgili kararlar alır. Bir yandan onu umursamayan annesinin mafyaya büyük borcu olduğunu öğrendiğinde üniversite için annesinin yanından ayrılmadan onu bu işten kurtarma planları yapar. Bu kısımlar oldukça farklıydı çünkü 18 yaşında bir kızın yapabileceklerinin üstünde bir şeyler yapan Maise, bir yandan geleceğini kurup kendini kurtarmaya çalışırken, bazı riskler alarak annesini kurtarmaya da çalışıyordu. Belki yazar Maise ve Evan'ın ilişkisi üzerinde bu kadar durmasa bu kitabı çok severek okuduğum kitaplar içine koyardım ama cinsellik içeren sahnelerin aşırılığı kitabı biraz daha alt düzeye indirmişti. Benim açımdan 32 yaşında bir öğretmen ve 18 yaşındaki öğrencisinin aşk ilişkisini okumak yeterince rahatsız ediciydi. Keşke daha farklı olabilseydi. Yine de Maise'nin başarmaya çalıştığı bölümler sebebiyle kitaba 5 üzerinden 3 puan verdim. 

Serbest Düşüş, akıcı olmasına rağmen benim için biraz hayal kırıklığı oldu. Büyük beklenti içine girmeden okumanızı öneririm. Yeni yazılarda görüşmek üzere... Hoşça kalın :D

0 yorum:

Yorum Gönder