İpeği İşleyen Kız - Kelli Estes / Yorum


İpeği İşleyen Kız ile ilgili sayfalarca yorum yapabilirim. O kadar etkilendim ki bunu kelimelerle tam ifade edebilecek miyim bilmiyorum. Kitabı, Kitap Meltemi blogu sahibi canım Meltemciğim ile okuduk. Okurken ve bitirdikten sonra uzun uzun konuştuk. Birbirimize spoiler vermemek için çabaladık durduk ve nihayet bitirdiğimizde ikimizin de bayıldığı ortaya çıktı ama ben bu romanı okuyup tam puan vermeyecek biri olduğunu sanmıyorum. Meltem'in İpeği İşleyen Kız yorumu için TIK.

Yazar öyle güzel kurgulamış ki sevmemek gibi bir şey söz konusu değildi. Roman geçmiş ve günümüz şeklinde ilerliyor. Arkadya'nın tipik romanlarından ama yayınevinin hemen hemen tüm kitaplarını okumuş biri olarak bundan daha iyisini okumadığımı söylemek istiyorum. Geçmişi anlatan bölümler 1886 yılından başlıyor. Çinlilerin Amerikalılar tarafından istenmediği yıllar. Çeşitli kötü davranışlar gören bu azınlıklar ülkeden zorla gönderiliyor. Yanlarına bir şeyler almaya vakit bile verilmiyor. En değerli eşyalarını alabilen bu insanlar gemiye bindiriliyor ve Çin'e doğru isteksizce yola çıkıyorlar. Gemideki yolcular içinde Mei Lien, babası ve büyük annesi de var.

Spoiler vermemek adına bundan sonra iç acıtıcı sahneler yaşandığını söyleyip geçeceğim. Gemiden kurtulan Mei Lien, kimsesiz kaldığını fark ettiğinde elinde kalan tek şeye yani onu denizden kurtaran Joseph'e tutunur. Çok zor olacağını bilseler de evlenirler ve bir oğulları olur. Mei Lien'in bir amacı vardır. Bunun için de aklındakini gerçeğe döndürmek için işleme yapmaya başlar.

Günümüze gelecek olursak babasını mutlu etmek adına istemeden de olsa uluslararası işletme okumuş olan ve Starbucks'ın idari kadrosunda çalışmaya başlayacak olan Inara, büyük teyzesi Dahlia'nın ölümüyle kendisine miras bıraktığı malikaneye gider. Amacı burayı satmaktır ancak teyzesinin vasiyeti orayı pansiyona çevirmesi yönündedir. Orcas Adası'ndaki malikanenin kopan merdiveninin altında işlenmiş bir giysi kolu bulduğunda o muhteşem işlemeleri çözme isteğine karşı gelemez.

SPOILER İÇEREBİLİR

O kaftan hikayesi inanılmazdı. Yazarın Mei Lien'i günümüze bağlama şekli daha doğrusu bağladığı kişiler çok tahmin edilebilirdi ama onun dışında bu hikaye muhteşemdi. Mei Lien'in kurtulması için babasının yaptıkları ve büyük annesini son görüşü beni aşırı duygulandırdı. Joseph ile yaşadıkları, oğlundan ayrılışı... Bu kısımları çoğaltmak mümkün. Ciddi anlamda farklı bir romandı.

SPOILER SONU

Hatta kitabın sonuna kadar bolca ağladığımı söylemem gerek. Bir şekilde insanın içine dokunan bir hikayeydi. Gerçeklerden yola çıkılarak yazıldığı için de etkisi güçlüydü diye düşünüyorum. Çünkü her şey kolayca yerine oturuyordu. Kitabın sonunda yazarla yapılan bir röportaja da yer verilmiş. Bu röportajın mutlaka okunması gerek. Romanın yazılma süreciyle ilgili bilgiler vardı. Yazma sürecindeki araştırmalardan, kitaptaki gerçek kişilerden falan bahsediliyordu. Sonuç olarak en etkilendiğim kısım Mei Lien'in hikayesi olsa da günümüzde geçen kısım da kötü değildi. Kalemi kuvvetli bir yazar tanımanın mutluluğuyla kapattım kitabın kapağını. Bundan sonra Kelli Estes ne yazsa okurum. Görüşmek üzere. Hoşça kalın. 

2 yorum:

  1. Bende merak uyandırdı listeme ekledim,
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok derinden etkileyen bir romandı. Duygusal kitaplar seviyorsanız listenize eklemelisiniz derim.

      Sil