Locke Lamora'nın Yalanları - Scott Lynch / YORUM (Centilmen Piç #1)


Orijinal İsim: The Lies of Locke Lamora
Yazar: Scott Lynch
Çevirmen: Cihan Karamancı
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa: 584
Baskı Yılı: 2014

Locke Lamore, kendini bilmeye başladığından beri hırsızlık yapıyor. Ailesi öldükten sonra Hırsızbaşının çetesine katılıyor ama Hırsızbaşı yaptıklarından korktuğu için Locke'u Gözsüz Rahip'e satıyor. Bundan sonrası Locke için bambaşka bir hayat.

Zor işlerden tereyağından kıl çeker gibi kurtulan Locke, Camorr'un Belası olarak anılıyor. Gözsüz Rahip'in ekibine yani Centilmen Piçler'e katıldıktan sonra her alanda gelişmiş bir Locke çıkıyor karşımıza. 20'li yaşlarındaki Locke, Rahip'in ölümüyle çetenin başına geçiyor. Çetenin başına geçmesiyle ekibiyle birlikte büyük vurgunlar yapıyorlar, provalar, hazırlıklar falan anlatacak kelime bulamıyorum o sahneleri :) Hayat onlar için böylesine güzelken bir gün gizemli bir Gri Kral çıkıyor ortaya. Uğraştığı kişi Centilmen Piçler'in de bağlı olduğu Capa Barsavi. İşte bu noktadan sonra heyecan doruğa çıkıyor. Ne oldu, ne olacak derken bir bakıyorsunuz kitap bitmiş. İkinci kitap ne zaman çıkar acaba derken buluyorsunuz kendinizi :)

Ben kitabın anlatımını aşırı sevdim. İlk anda pek sevemeyecekmişim gibi hissettim ama kısa sürede o his gitti. Yerini merak aldı. Kapak içeriğe çok uygun. İthaki'nin diğer kitapları gibi bunun redaksiyonu da gayet iyiydi. Serinin diğer kitaplarını okumak için sabırsızlanıyorum. Yazarı favori yazarlarıma dahil ettim. Bu roman benden Goodreads'te 5 puan aldı. Sıradan romanlardan sıkılanlara Locke'a bir şans vermelerini tavsiye ediyorum. Mutlu günler.

ARKA KAPAK

"Locke Lamora'nın Yalanları en sevdiğim on kitap arasında bulunuyor. Belki de ilk beştedir. Kitabı okumadıysanız, okumalısınız. Okuduysanız, muhtemelen yeniden okumalısınız…"
-Patrick Rothfuss-

"Canlı, orijinal ve çekici. Muhteşem bir şekilde yazılmış." 
-George R.R. Martin-

"Boğazında kanayan bir kesik olsa ve bir hekim o kesiği dikmeye çalışsa Lamora iğney­le ipliği çalar ve kahkahalar atarak geberip gider. Çocuk… çok fazla çalıyor." Camorr şehri, tarihi boyunca pek çok soysuzluğa, yolsuzluğa, uğursuzluğa, hırsızlığa tanıklık etmiş, büyülü atmosferinde her birini tek tek sindirebilmiştir; Camorr'un Belası'nın ismi şehrin nemli duvarlarında yankılanana dek… Camorr'un Belası'nın yenilmez bir silahşor, usta bir hırsız, duvarlardan geçebilen bir hayalet ve fakirlerin dostu olduğu söylenir. İşte o efsanevi "Bela" narin yapılı, gözü kara ve becerikli Locke Lamora'dır. Locke kimsenin beceremediği bir ustalıkla zenginleri soymasına rağmen, bir başka efsanedeki büyük okçunun aksine çaldıklarından fakirlere tek bir kuruş bile koklatmaz. Locke'un tüm kazancı kendisi ve isimlerinin hakkını fazlasıyla veren hırsızlar çetesi Centilmen Piçler içindir.

Onların sahip olduğu tek ev olan ve her türlü dümen, hile ve numaralarını gerçekleştirdikleri kadim Camorr şehrinin kaprisli ve renkli yeraltı dünyası, içten içe çürümekte ve gizli bir savaş yüzünden parçalanmaktadır. Tek ayak üzerinde onlarca yalan söyleyen Locke ve çetesi, bu büyülü dünyada bu kez tek ayaklarını bile yere basamadan içerisine düştükleri ölüm oyunundan kurtulmak zorundadır. Yarattığı dünya ve kuvvetli kalemi sayesinde Patrick Rothfuss, Brandon Sanderson gibi isimlerle adı sık sık anılan Scott Lynch, çarpıcı romanı Locke Lamora'nın Yalanları'ında bir macera kitabının sürükleyiciliğini, bir fantastik kitabın yaratıcılığıyla birleştirip üzerine George R. R. Martin'in okuyucuyu beklemediği yerden vurmayı başaran anlatımını katıp, bizlere eşsiz bir hayal dünyası sunuyor.

0 yorum:

Yorum Gönder