İzlenesi "Amadeus"


Kardeşimle bazı zamanlar film aşkımız depreşiyor. Dün akşam yine öyle oldu ve Amadeus'u izlemeye karar verdik. Çok doğru bir seçim yapmış olduğumuzu 3 saatin sonunda rahatça söyleyebilirim. Mozart'ın hayatını Salieri ağzından anlatılmış. Konuyu beğendim ancak ikili arasında böyle bir rekabet olmadığı söyleniyor. Yine de gerçeği bilemeyiz :)

İzlerken gülme, acıma, ağlama gibi bir çok duyguyu yaşamanız mümkün. Özellikle Mozart'ı oynayan oyuncunun gülüşü için bile izlenir, o güldükten sonra illa sizde gülüyorsunuz. Konuyu yakalayabilirseniz hiç sıkılmadan izleyebilirsiniz. Replikler, oyunculuklar muhteşem. Duyguyu yakalamak için altyazılı izlemenizi tavsiye ederim.

1984 yapımı olmasına rağmen bugün bile kendini hayranlıkla izlettirebiliyor. Amadeus, 8 dalda Oscar kazanmış. İzlemek için mutlaka adını aklınızda tutun. Değişikliğe ihtiyaç duyduğunuzda ilk başvuracağınız film olsun. Pişman olmazsınız.

Başrolde Tom Hulce ve Murray Abraham var. Replikler ve müzik zaten iyi ki izlemişim dedirtiyor.

NOT: Yayınlandığı yıllarda Mozart kasetlerinde artış olmuş. Dünyada da öldükten sonra kıymet bilme olayı var sanırım ben sadece Türkiye'de öyle olduğunu sanıyordum.

Seçmek zor olsa da beğendiğim birkaç kare:





Wolfgang Amadeus Mozart


Klasik Batı Müziği'nin, en üretken ve en etkili bestekârlarından biridir. Yapıtları, senfonileri, konçertoları, oda orkestralarını, piyanoyu, operayı ve korolu müzikleri etkilemiştir. 35 yıllık ömrüne 626 eser sığdırmıştır. Avrupalı bestekârların en popülerlerindendir ve birçok eseri standart konser repertuarlarında kullanılır. Günümüzde müzik tarihinin en büyük dehalarından biri olarak kabul görmüştür.



Antonio Salieri 



Avusturya Krallığına bağlı bir müzisyendi. Bilinenin aksine kendi döneminde en iyi besteci ve müzisyen olarak görülürdü. Franz Liszt, Schubert'in hocasıdır. Mozart'ı bir zehir ile öldürdüğü iddia edilmektedir.



Kaynak: Wikipedi

0 yorum:

Yorum Gönder