Tura az da olsa bilinçlendirmeyi amaçlayan bu yazıyla devam etmek istedik. Umarım okuyanlar için faydalı olur. Sıkıcı olmaması adına kısaca bahsedeceğim. Her şeyi yazsam yazı fazlasıyla uzar ve okuyanların o kadar sabırlı olacağını sanmıyorum :)
Yoğun iş temposu, koşuşturmaca derken hepimiz son yıllarda unutmaya başladık. Zaman zaman erken bunama mı oldum diye kendine soran eminim bir çok insan vardır.
Alzheimer (halk arasında bunama), yaş ilerledikçe unutkanlıkla ortaya çıkan, hafıza, konuşma gibi durumlarda sorunlar yaşanan, günlük yaşamın gerektirdiklerini uygulayamama gibi problemlere yol açan bir hastalıktır. Geri dönüşü olmayan ve ilerleyen bir hastalık olan alzheimer belirtiler görüldükten 7-8 yıl sonra ölüme yol açabilmektedir.
Sıklıkla 65 yaş üzerinde görülür. Kadınlarda görülme oranı daha fazladır. Yapılan araştırmalar, 65 yaşın üstündeki, ortalama her 15 kişiden birinde bu hastalığın görüldüğünü ortaya koymuştur. 80-85 yaşın üzerindeki, her iki kişiden birinde alzheimer görülmektedir. Ciddi oranlar bunlar değil mi? Sadece 65 yaş üzerinde mi görülür bu hastalık tabii ki hayır. 40'lı 50'li yaşlarda da ortaya çıkmaktadır. Tur kitabımızda Alice 50 yaşında bu hastalığa yakalanmıştı ancak Erken Başlangıçlı Alzheimer olanlardan kurduğu grupta 40'lı yaşlarda hastalığa yakalanan vardı.
Dünyada 20 milyondan fazla alzheimer hastası vardır. Bu hastaların yaklaşık 300 bini ülkemizdedir. Hastalığın kesin nedeni halen bilinmiyor.
Belirtiler:
- Günlük yaşamı etkileyecek kadar unutkan olma (kişilerin adlarını, olayları hatırlayamama)
- Gündelik işleri yapamama (yemek yapmak gibi)
- Kelimeleri bulurken zorlanma
- Tarihleri ve bilinen yolları hatırlayamama
- Çok basit konularda bile karar vermede güçlük çekme
- Hesap yapamama, pratik düşünmede zorluk çekme
- Eşyaların yerlerini karıştırmak (koyarken başka yere koymak)
- Davranışlarda ve ruh halinde değişiklik
- Karakter özelliklerinin değişmesi, insanları suçlama
- Sorumluluk sahibi olmaktan kaçma
Kitapta Alice koşuya çıktığında geldiği meydandan eve nasıl döneceğini hatırlayamıyordu. Bir toplantıda tanıştığı kişiyi hatırlamıyor tekrar tanışmaya çalışıyordu. Yapacağı işlerini yazdığı notlarda yazan kısa kelimeleri neden yazdığını hatırlayamıyordu. Hatırlayamadığı kelimeler fazlalaşmıştı ve aklına gelmeyen eşyalar için bolca zımbırtı kelimesini kullanıyordu. Bunlar gibi birçok belirti vardı.
Tedavisi
Erken tanı önemli olmakla birlikte kesin olarak tedavisi henüz bulunamamıştır. Yapılan tedaviyle, hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır ve hastalığın semptomları azaltılır. Amaç, hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır. Ayrıca, ortaya çıkan psikolojik problemlerle başa çıkabilmek için de çeşitli ilaçlar (antidepresan gibi) kullanılır. Fakat bu ilaçlar doktor kontrolünde alınmazsa daha kötü sorunlara yol açabilir.
Deney aşamasındaki bir ilacı deniyordu Alice. Sanıyorum gerçekte de bu tarz çalışmalar yapılıyor. Umuyoruz ki hastalık oranları zamanla azalır, hatta biter veya tedavisi bulunur.
ÇEKİLİŞ
a Rafflecopter giveaway
0 yorum:
Yorum Gönder