Bursa'nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 88. Yıldönümü


Arkadaşlar bugün Bursa'nın kurtuluşunun 88. yıldönümü. Heykel'deki bitiş törenini biraz da olsa izleme şansım oldu. Her sene illa Heykel'de olur o coşkuyu yaşarım. Tophane'den atılan top seslerini duymadan olur mu değil mi? Dün gece saat 21.00'de Tarihi Belediye Binası'nda Türkiye Muharip Gaziler Derneği üyeleri tarafından Bursa'nın temsili olarak kurtarılışı canlandırılmış(ne yazıkki bayram sebebiyle orada bulunamadım). Daha bayrağın göndere çekilmesi, camiden kurtuluş salası verilmesi, kılıç kalkan gösterileri, mehter takımının gösterileri var. Bunların hepsi muhakkak izlenmesi gereken şeyler. Eğer o gün Bursa'da olma şansınız olursa daha iyi anlarsınız demek istediklerimi.



Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin bu yılki Kurtuluş Mesajı ise şöyle: "Bursa'mızı kurtararak, bu kutsal vatanı bize emanet eden başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyoruz. Bursa'mızın kurtuluşunun 88. yıldönümü kutlu olsun"

Bu yazıyı muhakkak okumanızı öneririm :)

Alıntı:

Tam işgal yıllarındaydı. Yurdun her yanı bir bir işgal edilmeye başlamıştı. İşte bu sırada Bursa'nın makus tarihi birkez daha tekerrür ediyor ve Bursa Yunanlılar tarafından işgal ediliyor.

Osmangazi ve Orhangazi'nin kabirleri düşman çizmeleri altında ezilip yağmalanıyor. Eski bir Bizans prensesi olduğu olduğu halde kendi isteğiyle müslüman olup Orhangazi ile evlenen Orhangazi'nin eşi Nilüfer Hatun'un kabri de yunanlı bir general tarafından tekmelenirken ağzından "Türkle evlendinde eline ne geçti, müslüman oldunda ne oldu. Bak yine kazanan taraf biziz ve sende ayaklarımın altındasın" şeklinde başlayan cümleler küfür ve hakarete dönüşüyordu.

İşte vatanın işgal edilen her noktasında yaşanan böyle olaylar varken TBMM'ye Bursa'nın işgal edildiğinin haberi ulaşır. Başta Mustafa Kemal Paşa olmak üzere tüm meclis büyük bir hüzne boğulur.

Bizzat Mustafa Kemal Paşa'nın teşviki ile meclis kürsüsüne siyah bir örtü örtülür(10 Temmuz 1920). Bu tavır ne İstanbul, ne de İzmir işgal edildiğinde gösterilmemiştir ancak Bursa'nın işgal edilmesinin ardından meclis böyle büyük bir yas tutmaya başlar.

Zaman geçer ve yurdun işgali hızla son bulmaya, vatan toprağı düşmandan temizlenmeye başlar. En büyük sevinçlerden biri 9 Eylül tarihinde İzmir'in kurtuluşunda yaşanır. Ancak neredeyse kesinleşmiş bir kurtuluş ve zafere rağmen Meclis Kürsüsüne örtülen o siyah örtü Bursa'nın düşman işgalinden kurtulduğu gün olan 11 Eylül tarihine kadar indirilmez.
Arkadaşlar Osmanlı Başkenti ve Evliyalar Şehri olan Yeşil Bursamızın düşman işgalinden kurtuluşunun 88. yılında Bursa'nın ve diğer illerimizin kurtuluşunda vatanımızı müdafaa ederken Şehit ve Gazi olan atalarımızı rahmetle, saygıyla ve şükranla anıyorum. Hala yaşayan Gazilerimize de Allahtan hayırlı ve uzun ömürler diliyorum.

0 yorum:

Yorum Gönder