2017'de Okuduğum En İyi 20 Kitap

Herkese merhaba

Yazıyı yayınlamakta biraz geç kaldım. Yine de geç olsun güç olmasın diyerek yazdım :) Umarım beğenirsiniz. Değişik türlerde 2017 yılında okuduğum ve bayıldığım 20 kitabı fazla detaya girmeden yazdım. Detaylı olarak birçoğunun yorumunu verdiğim linklerden okuyabilirsiniz.


İpeği İşleyen Kız, okuyalı neredeyse 1 yıl oldu ama etkisi ilk günkü gibi devam ediyor. O kadar güzeldi ki yorumunu yazarken çok zorlanmıştım. Tavsiyem mutlaka herkesin okuması yönünde. Son yıllarda okuduğum en güçlü hikayelerden biriydi. Yorumumu okumak için TIK.


Emanet,  2017'nin son kitabıydı ve her zaman olduğu gibi yine çok etkilendim. Zaten Fatma Erdek romanlarından etkilenmemek mümkün değil. Yazar, kalbe dokunan romanlar yazmayı çok iyi başarıyor. O yüzden bu romanı da gönül rahatlığıyla öneriyorum.


Kresley Cole'ün uzun zamandır okumak istediğim serisi Immortals After Dark serisine nihayet başladım ve ülkemizde basılmış 9 kitabını okudum. Aman Allahım o nasıl güzel bir seriydi. Hemen herkese tavsiye ettim sanırım bu seriyi. Cidden başka bir dünyaya götürüyor okurken. Serinin devam kitaplarını merakla bekliyorum.


Damızlık Kızın Öyküsü'nü Kitap Ağacı Bursa ile beraber seçerek okuduk. Benim için efsane romanlardan biri oldu. Okurken kanımın donduğu sahneler olduğunu yıllarca unutabileceğimi sanmıyorum. Oldukça korkutucu bir dünyayı anlatıyordu ve okuyucuyu bolca düşündürüyordu. Listelerinize mutlaka ekleyin diyorum.


Katiller Çetesi, serinin ilk 5 kitabını okudum. 5. kitap biraz durgun olsa da benim için muhteşem serilerden biri. Yazarın başka bir serisini de okumuş, beğenmiştim ama bu seri kadar değildi :) Serinin son kitabı Kara Kurt yorumunu buraya bırakıyorum. Yazıda serinin önceki kitaplarının yorumlarını da bulabilirsiniz.


Mecburiyet, Zweig ile ilk tanışmam ve daha önce okumamış olmanın pişmanlığı. Mecburiyet'i bitirdikten sonraki ilk işim yazarın bende olmayan kitaplarını almak oldu. Bu kadar kısa bir kitapta bu kadar çok şey anlatabilmek herkesin harcı değil. Altı çizilesi onlarca satır vardı. Bir günde bitirsem de etkisi hala gitmiş değil.


1984, çok başka bir şeydi. Abartıldığından bile fazlası vardı. Fazla abartılan kitaplara hep mesafeli dururum ve okumayı mümkün oldukça geciktiririm. 1984'te belki iki yıl kütüphanemde okunmayı bekledi. Şimdi düşünüyorum da büyük haksızlık etmişim. Aldığım gibi okumalıydım. Korkutucu bir dünyayı okuyoruz ama şimdiki hayatımızdan da izler taşıyor. Bol bol düşündüren bir roman.


Körlük, ilk başlarda biraz durgun olsa da inanılmaz mesajlar veren kitap. Okurken o kadar çok şimdi böyle değil miyiz dedim ki resmen şimdiki insanlığı anlatıyordu. Saramago okumaya 2018'de de devam edeceğim. Diğer kitapları da fazlasıyla merak ediyorum.


Patron, hiç ummadığım şekilde bayılarak okuduğum bir roman oldu. Sanırım beklentim çok düşüktü ve kapağına bakarak konuyu çok farklı düşünmüştüm. Ters köşe yapan bu kitap benim için 2017'nin en iyilerinden biriydi. Reese ve Chase, efsane bir ikiliydi :) Yorumum için TIK.


Sineklerin Tanrısı'nı geçen yılın başlarında karlı bir günde okumuştum. Beni etkileyen kitaplardan biriydi ve etkilenmeyecek biri olduğunu da sanmıyorum. Çocuklar üzerinden anlatılanlar oldukça düşündürücüydü.


Kızıl İsyan serisi ilk kitabıyla beni hayal kırıklığına uğratmıştı. İkinci ve üçüncü kitapları ise seriyi benim gözümde en tepeye çıkarmaya yetti. Buradan üçüncü kitap olan Sabah Yıldızı'nın yorumunu okuyabilirsiniz. Yazıda ilk iki kitabın yorumuna ulaşabileceksiniz :) Mars konulu çok güzel bir distopyaydı.


Av Dönencesi, bana Büşra Toraman'ın kalemini sevdiren kitap diyebilirim. Daha önce yazarın Zincirlenmiş Kalpler kitabını okumuştum ve pek bana hitap etmemişti ama Av Dönencesi tam benlikti. Çok akıcıydı ve başladığım gibi bitirmiştim. Dawson hala aklımdan çıkmamış, kitabı düşününce direk o geliyor aklıma, öyle güzel bir karakter di :) Serinin devamı da umarım kısa sürede basılır. Yorumum için TIK.


Her Şeyin Bedeli, çok ağır bir şekilde okumuştum ama sıkılmadan ilerleyenler için muhteşem bir ikinci yarısı var. Olaylar zincirleme gelişiyor ve herkes kafasına göre takılsa dünya nasıl bir yer olur sorusuna muhteşem bir cevap veriyor. Fazlasıyla etkilenmiştim. 


Meleklerin Ateşi, Will Jaeger serisinin ikinci kitabıydı. İlk kitaptan çok daha hızlı aktığını söyleyebilirim. Hayalet Uçak'ta karakterlerin bolluğu biraz yoruyordu ama ikinci kitabı okurken hepsine aşina olduğum için çok keyifli bir okuma oldu. Bear Grylls, programlarını seviyorsanız bu roman size muhteşem gelecektir. Yorum için TIK


Ateşböceği Yolu'nu dünyada okumamış 3-5 kişiden biriydim sanırım :D Özellikle fuarda her gelen Kristin Hannah kitaplarını övdüğü için dayanamadım okudum. Cidden anlatıldığı kadar varmış. Tully'ye kitap boyunca hem kızdım hem üzüldüm ve Kate ile olan dostlukları çok güzeldi. Devam kitabının ilk kitap gibi etkileyici olmadığı söylendiği için onu okumayı sürekli erteledim. Umuyorum ki 2018'de o kitabı ve diğer Kristin Hannah kitaplarını da okumuş olurum. Yorumu buradan okuyabilirsiniz.


Tehlikeli Kızlar'ı okuyalı aylar olmuş ama hala zaman zaman aklıma geliyor. Nasıl etkilendiysem artık. Sanırım bu etkiye daha çok yazarın gerçek bir olaydan etkilenerek yazdığını söylemesi neden oldu. Olayı araştırıp, olayla ilgili belgesel ve film bile izledim. Size de tavsiye edebileceğim bir roman. İnanılmaz bir sonu olduğunu da söylemek gerek. Yorumum için TIK.


Anna Karenina, klasikleri okumayı kim sevmez ki... Ben, lisedeyken klasiklerin çoğunu okumuştum ancak şimdi çevirisine güvendiğim yayınevlerinin baskılarından tekrar okuyorum. Anna Karenina, lisede okuduğumda bende bu kadar yer etmemişti. İkinci okumam çok verimliydi. İlk okumamda anlayamadığım yerler olduğunu fark ettim. Zamana yayarak okumanın da bu konuda etkisi oldu. Kitabın kalınlığı göz önüne alınırsa bir an önce bitsin diyerek okumak çok iyi olmayacaktı. Ben de bu yüzden 1.5 ay gibi bir süreye yayarak okudum. Her sayfayı anlayarak okuduğum için de en çok etkilendiğim kitaplardan biri oldu. 2018'de daha fazla klasik okumayı hedefliyorum. 


Hush, Hush serisi, popülerliğinden dolayı çok sonradan aldığım bir seriydi. Aldıktan sonra da neredeyse bir yıl beklettim. Okuduğumdaysa keşke bekletmeseydim dedim. Bazı kitaplar boşuna abartılmıyor. Seri fantastik bir seri. Dili basit olsa da inanılmaz akıcıydı. Sanırım lise çağında okusam çok daha fazla etkileyici olurdu. Seriyi 5 günde falan bitirdim yanlış hatırlamıyorsam. Serinin son kitabı Final yorumu için TIK.


Karaceketliler İsyanı serisi, çıkmasını yıllarca beklediğim seriydi. Aimee Carter'ın Tanrıça serisinin son kitabında bu serinin ilk kitabının ilk bölümü vardı. Aradan yıllar geçmiş ama çıkmasını merakla beklediğimi hatırlıyorum. Sonrasında uzun yıllar bu seriden ses çıkmamıştı. Nihayet yayınevi ilk kitabı Piyon'u yayınladığında aşırı sevinmiştim. Aimee Carter'ın yazım dili öyle şaşalı değildir. Abartmaz. Basit bir dille hikayeyi en iyi şekilde anlatır. Bu seride de aynı şekildeydi. 3 kitaplık bir seriydi ve Ephesus Yayınları kısa sürede seriyi tamamladı ve seri benim en sevdiklerim arasında da yer aldı haliyle. Serinin son kitabı Şah, 2017 şubat ayında çıktı. Bu yüzden seriyi bu yazıya eklemeyi uygun buldum. Şah'ın yorumu için TIK.


Kaleydoskop Kalpler, çok severek okuduğum kitaplardan biriydi. 1 günde bitirdim. Kalp şeklinde kaleydoskop yapma olayı aşırı hoşuma gitti. Bir de tabii Elle ve Oliver çifti kitabı sevmemi sağladı. Aşkı güzel bir şekilde anlattığını düşünüyorum. Yoruma buradan ulaşabilirsiniz.

2017'de hedefim 120 kitap okumaktı ancak 100 kitap okuyabildim. Sanırım son 4 yılın en kötü sonucuydu bu. 110'un altına düşmüyordum genelde. 2018'de umarım hedeflerimin çok üstüne ulaşırım. Siz geçen yıl kaç kitap okudunuz? En beğendiğiniz kitap hangisiydi? Cevaplarsanız sevinirim. İyi akşamlar :)

10 yorum:

  1. İlk kitabı merak ettim okuyacağım :)

    YanıtlaSil
  2. Güzel kitaplar, hele bazıları klasik. Mesela Orwell'in 1984'ü listede olup da mutlaka bu sene okuyacağım iki kitap var biri Damızlık Kızın Öyküsü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Cavanşir Gadimov ikisini de tavsiye ederim. Muhteşem eserler.

      Sil
  3. Paylaşım için teşekkürler notlarımı aldım, takipteyim bu arada :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Yeliz'in Keşifleri ben de severek takip ediyorum :*

      Sil
  4. 1984,benim de okumak istediklerimden :)Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel bir kitaptı. Kesinlikle tavsiye ederim :)

      Sil
  5. fatma erdek, tehlikeli kızlar, patron, aldım listeme :)

    YanıtlaSil