Rotasız Seyyah Yol Hikayeleri 2 - Mehmet Genç / Kitap Yorumu


Uzun zamandır beklediğim kitap çıkar da okumaz mıyım? Gerçi yoğunluktan ancak fırsat bulup okuyabildim :) Rotasız Seyyah Yol Hikayeleri 2, ilk kitap gibi başlar başlamaz bitti ve beni aşırı derecede etkilediğini de söylemeliyim. Okuyanlar bana hak verecektir. Okuyup etkilenmeyecek bir insan olduğunu sanmıyorum.

Rotasız Seyyah, bu kitabında İran, Afganistan, Tacikistan ve Kırgızistan gezilerini anlatmış. İyi ki de anlatmış. Oralar hakkında çok daha fazla şey biliyorum şu an ve birçoğu da tahmin bile edemeyeceğim şeyler. İlk kitaptan farklı olarak karekod olayı yok. Onun yerine yazılar fotoğraflarla desteklenmiş. Bu şekilde baskı çok daha iyi olmuş.

Kitap, İran seyahatiyle başlıyor. İran seyahatiyle ilgili aklımda kalanlar, Qeshm Adası, yüzüne maske takan kadınlar, kadınların giydiği rengarenk elbiseler, Yezd şehri sokakları, Kaşkay Türkleri ziyareti oldu. Kaşkay Türkleri ile ilgili yazı milliyetçilik duygularımı mı kabarttı bilmiyorum ama acayip hoşuma gitti.

İkinci bölüm Afganistan gezisi ile ilgiliydi. Açıkçası bir dünya turuna çıksam İran ve özellikle de Afganistan'a gitmekten deli gibi korkardım. Ben, Malala kitabını okuduğumda Malala'nın yaşadıkları beni hayli üzmüş ve ürkütmüştü. Bu yüzden Afganistan'a pek sıcak bakmıyorum. Mehmet Genç'in yaptığı benim açımdan büyük cesaret. Ben cesaret edip gidemezdim. Afganistan bölümünü okurken çok fazla üzüldüm. İnsanların, özellikle de kadınların yaşam şekli inanılmaz üzücüydü. Afganistan ile ilgili aklımda neler kaldı dersem sanırım en başa Taliban yerleşir. Nasıl bir cesaret hala şaşıyorum :D Yine kadınların giydiği burkanın içindeyken çekilen fotoğraf ve normal şekilde çekilen fotoğrafa bakarken de içim sızladı. Yardım için gittikleri evler ve oradaki yaşamlar çok üzücüydü. Kadınların o sahipsizliği ve değersiz görülmeleri... Bu konuyla ilgili ne diyeceğimi bile bilemiyorum ama okumak bile çok zordu. Bacha bazi olayını da ilk kez bu kitabı okurken öğrendim ve müslüman olan, müslümanız diye geçinen bir ülkede böyle bir olayın göz göre göre yaşanması da çok düşündürücüydü.

Rotasız Seyyah'ın Afganistan sonrası durağı Tacikistan'dı. Bu ülkeyle ilgili ise en çok ilgimi çekenler Pamir Kırgızları ziyareti ve rüşvet olaylarıydı. Bu bölüm ve Kırgızistan bölümü çok kapsamlı değildi zaten. Kitabın büyük bölümünü İran ve Afganistan gezileri oluşturuyordu.

Dördüncü ülke Kırgızistan'dı. Benim de çok merak ettiğim bir ülke Kırgızistan. Umarım bir gün gitmek nasip olur. Bu ülkeyle ilgili tek yazı Lenin Zirvesi ile ilgiliydi. Rotasız Seyyah'ın ülkeye gidiş amacı da Lenin Zirvesi'ne tırmanmakmış zaten. Okurken soluksuz okudum ve orada olmayı istedim. Büyük ihtimal beni aşacak bir olay ama yine de insan gitmeyi istiyor :) Lenin Zirvesi yazısı gün gün yazılmış. Toplam 16 gün geçirdiği bu zirve yolculuğunda neler yaşandığı da tek tek yazmış Mehmet Genç. Ve bence çokkkk güzeldi.

Rotasız Seyyah'ı uzun zamandır instagramdan takip ediyorum. Her gönderisini okuyorum ama genel olarak çok hoşuma giden iki şey var. İki kitabında da en çok ilgimi çeken bölümler bunlardı. Çok Güzelsin projesi ve el fotoğrafları. Kadınlara çok güzelsin demeden önce ve sonra çekilen fotoğraflar yanlış hatırlamıyorsam yabancı basının da ilgisini çekti. Köyleri, çadırları ziyaret edip oranın halkıyla, adetleri ile ilgili yazması çok güzel. Gezdiği bu 4 ülke kültür olarak farklı olsa da kesinlikle bizim kültürümüzle benzer noktalar vardı. Benim için çok verimli bir okuma oldu. Umarım Rotasız Seyyah gezilerine devam eder ve biz de okumaya devam edebiliriz. Hoşça kalın.

Rotasız Seyyah Yol Hikayeleri 1 kitap yorumu için TIK

0 yorum:

Yorum Gönder