5. Dalga - Rick Yancey / Kitap Yorumu (5. Dalga #1)


Herkese merhaba

5. Dalga'nın kitabını henüz almamışken filmi vizyona girmişti. Kardeşimle hoşumuza gideceğini düşünüp izlemeye gitmiştik ve gayet beğenmiştik. Daha sonra seriyi aldım. Filmi biraz unutayım diye de beklettim. Şimdi okuduğumda da bayıldım. Filmi de çok beğenmiştim ama bazı noktalar anlaşılmıyordu filmde. Kitapta detay daha fazlaydı. Haliyle daha keyifli oldu benim için. Kitaptan uyarlanan tüm filmlerde olduğu gibi film kitapla birebir gitmiyor. Hatta çok fazla farklı şey vardı. Olayların oluş şekli bile çoğunlukla farklıydı. Filmi başka, kitabı başka değerlendirmek gerek. Her türlü kitabı seçerim ama umarım filmin devamı da gelir. Sonsuz Deniz ve Son Yıldız filmde nasıl işlenecek izlemek isterim.

Biraz konusundan bahsedelim. Dünya kendi düzeninde dönmeye devam ederken bir anda ortalık karışır. Uzaylılar dünyaya gelmiştir ve kimseyle iletişime geçmemiştir. Ortada herhangi bir savaş sebebi yoktur ve herkes başka bir şey düşünür. Kimi savaşmaya kimi barış yapmaya geldiklerine inanır. Ancak insanlık ardı ardına felaketlerle karşılaşmaya başladığında işler değişmeye başlar. Uzaylıların -kitaptaki tabirle Ötekilerin- niyetlerinin kötü olduğu anlaşıldığında insanların elinden gelecek pek bir şey kalmamıştır. 16 yaşındaki Cassie'nin annesi, babası ve küçük erkek kardeşiyle mutlu bir hayatı vardır. Gittiği lisede yakın bir arkadaşı ve platonik olarak aşık olduğu bir çocuk yani Ben Parish vardır. İstila başladığında hayat yavaş yavaş durmaya başlar.

1. dalgada elektrikler gider ve bir daha gelmez. Tüm insanlık elektriksiz yaşamayı öğrenir. 2. dalga dünyanın belirli bir kısmının su altında kalmasıydı. 3. dalga bir salgındı, veba salgını ve 3.5 milyar insanın ölümüyle sonuçlandı. Sadece bağışıklığı olanların kurtulabildiği 3. dalgadan sonra ne geleceği tahmin bile edilemiyordu ve 4. dalga başladığında yaşayan pek fazla insan kalmamıştı. Yaşayabilecek kadar şanssız olanlar Susturucu adı verilen insan görünümündeki uzaylılar tarafından öldürülüyordu. Bu kişiler bebekken uzaylıların beyinlerine yerleştirdiği bir sistemle yaşıyor, belli bir yaşa geldiğindeyse içindeki uzaylı uyanıyordu. İnsanüstü güçleri olduğunu da söylemek gerek.

Cassie, annesini 3. dalgada kaybettikten sonra babası ve kardeşiyle bir kampa yerleşmişti. Ordudan gelen askerler küçük çocukları sarı otobüslere bindirip götürdüklerinde ve otobüsler ayrıldıktan sonra Cassie'nin babası dahil kamptaki herkes öldürüldüğünde Cassie'nin tek amacı kardeşine verdiği sözü tutmak olmuştu. Ona oyuncak ayısını götürecek ve ayrılmalarına müsaade etmeyecekti.

İlk kitap boyunca Cassie'nin yapayalnız yaşamaya çalışmasını ve kardeşine ulaşmaya çalışırken yaşadıklarını okuyoruz. Bu arada Cassie vurulunca onu bulup iyileştiren Evan Walker'ı da unutmamalı :) Ben Parish'i de bol bol okuyacağız. Askeri bir üsse götürülen çocuklar için nasıl bir prosedür izlendiği, çocukları almaktaki amacın ne olduğu gibi birçok olayın az da olsa aydınlatıldığı bir kitaptı 5. Dalga. Gayet anlaşılır anlaşılmıştı. Bu neden böyle oldu gibi bir soru kalmadı aklımda. Bu yüzden ilk kitabın dört dörtlük olduğunu söyleyebilirim. Umarım serinin devam kitapları da aynı başarıyı sürdürebilir. 

0 yorum:

Yorum Gönder