Erik Ağacı - Ellen Marie Wiseman / Kitap Yorumu


Herkese merhaba

Yeni bir yazarla tanışmanın mutluluğunu taşıyorum. O nasıl bir romandı. Hele ikinci yarı duygudurum değişikliğine sebep oldu bende. İlk yarı biraz durgundu hatta bitirince girişi neden bu kadar uzatmış yazar diye düşündüm. Daha hızlı geçseymiş ya da daha özet yazsaymış benim için 5 puanlık bir kitap olurdu kesinlikle. 

Kitabı araştıranlar olduysa 2. Dünya Savaşı zamanındaki Almanya'yı anlattığını da öğrenmiştir. Hitler yanlıları ve Hitler karşıtları olarak 2 Alman grup var kitapta ancak Hitler karşıtı grup bunu tabii ki dile getiremiyor. Alman bir kız olan Christine'in bakış açısıyla yazılmış bir roman. Christine ve annesi, Isaaclerin evde çalışıyor ve ikili bu şekilde tanışıyor, birbirlerini seviyorlar. Sevdiği çocukla tam kavuşmuşken kanunlar gereği ayrılmak zorunda kalıyor Christine. Çünkü Isaac bir yahudi ve o andan itibaren yahudilerin evinde çalışmak yasak. İkisi de o süreçte birbirinden uzak kalırsa savaş bitince kavuşabileceklerini düşünüyorlar. Ülkenin çektiği açlık, yayılan hastalıklar ve daha birçok detay da yer alıyor romanda. Daha sonra malum olaylar Isaac ve ailesi Dachau Kampına götürülüyor. Isaac iş için getirildiği kasabasında Christine'nin yardımıyla kaçıyor fakat bu kez yakalanıp ikisi birden kampa gönderiliyor. Çünkü yahudileri saklamak yasak ve Christine bunu ihlal ediyor. 

Genç kızlara, kadınlara varana kadar herkes çalıştırılıyor. Erkekler cephede kadınlar, kızlar inşaat vb. yerlerde çalışıyorlar ama savaş kaybedilince bu kızlar ve kadınlar kötü şeylere maruz kalıyorlar. Bunlardan biri de Christine'in kız kardeşi Maria. Hitler dönemiyle ilgili daha fazla şey öğrendim bu romanı okuduktan sonra yaptığım araştırma sayesinde. Çok etkileyiciydi. Özellikle Maria'nın sonu. Fazla duygusal zamanlarınızda okumamanızı öneririm. Öyle hüngür hüngür ağlatmıyor ama gözleriniz doluyor illa ki. 

Yazarın, ülkemizde çıkan ilk romanı Ardımda Kalanlar. Erik Ağacı ile arasında bir bağ yok. Tamamen farklı kitaplar. Ben henüz Ardımda Kalanlar'ı okumadım ama listeme ekledim. İlk fırsatta alıp okuyacağım. Onun da çok duygusal olduğu yönünde yorumlar okudum. Bu tarz romanlar seviyorsanız yazarı öneririm. Son olarak duygusal kitaba duygusal bir şarkı eklemek istedim. Eric Clapton'ın efsane şarkısı Tears in Heaven'ını bir de Boyce Avenue grubu farkıyla dinleyin. Bence seveceksiniz :)

2 yorum:

  1. Tarih romanlarını seviyorum. Daha önce de Hitleri anlatan romanlar okuma fırsatı bulmuştum. Bu nedenle seveceğime eminim teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmişteki olayları doğru bir şekilde yansıttığı sürece okumayı ben de çok seviyorum :)

      Sil