Kitap Hırsızı - Markus Zusak / Yorum


Kitap Hırsızı'nı yanlış hatırlamıyorsam birkaç yıl önce D&R'ın 9.90 tl kampanyasından almıştım. Zamanı gelince okurum deyip koydum kenara. Zamanının gelmesi için 2 yıl geçmesi gerekti :D Gerçi belki de doğru zamanı bekledim, bilmiyorum. 

Geçen yıl okuma listeme almıştım ve 30 sayfa kadar da okumuştum ancak yoğunluktan devam edemeyince kütüphanedeki yerine geri koymuştum. Şimdi düşünüyorum da belki geçen yıl okusam bu kadar beğenmeyecektim. Başlar biraz ağır ilerliyor olabilir ama çok farklı bir kitap ve kesinlikle okumanıza değiyor. Benim gibi kütüphanenizde bekletiyorsanız bence okuma listenize en kısa sürede alın.

Liesel, kitabın başkarakteri. Namıdiğer "Kitap Hırsızı". On yaşındaki Liesel ve erkek kardeşini anneleri evlatlık vermek üzere trene bindiriyor ancak yolculuk sırasında Liesel'in kardeşi ölüyor. Tek başına bir aileye evlatlık verilen Liesel, annesi yeni annesi Rosa, yeni babası Hans ve kısa sürede yakın arkadaş olduğu Rudy ile hayatına devam ediyor. 2. Dünya Savaşı devam ederken ne kadar iyi olunabilirse o kadar iyi yaşıyorlar. Tahmin ettiğiniz gibi Hitler dönemi anlatılıyor. Olaylar Almaya'da geçiyor.

Liesel, iyi bir Alman olarak yetiştirilirken birden hayatlarına giren Max ile devlet tarafından yapılanların gösterildiği gibi masum olmadığı da anlaşılıyor. Max'in babası Hans'ın arkadaşı ve yıllar önce katıldıkları savaşta ölüyor. Max'i çocukken gören ve yıllarca hiç görüşmediği Max'in tehlikede olduğunu öğrenen Hans ona yardım eli uzatıyor. Max, yine tahmin ettiğiniz gibi bir yahudi ve Hitler politikasına göre toplama kampına götürülmesi gerekiyor. Ancak bir şekilde kendini kurtaran Max için en güvenli yer Hans'ın evinin bodrumu. Tabii ki Liesel - Max dostluğunu anlatmak için çok daha fazla yazmam lazım ama şu kadarını söyleyeyim kitabı okurken içinizi ısıtıyor bu dostluk.

Başta da belirttiğim gibi kitabın ilk 100 sayfası biraz durgun gidiyor ancak daha sonra olaylar hareketleniyor. Hele sonu çok duygulandırdı beni. Öyle biteceğini düşünmemiştim ne yalan söyleyeyim. Hikayemizin anlatıcısı da kitap kadar sıradışı. Çok detaya girerek okuyacak olanların keyfini kaçırmak istemiyorum. İsmini alma sebebini eminim hepiniz tahmin ediyorsunuzdur. Şunu diyebilirim ki durum o kadar basit değil. Okuyunca bana hak vereceğinizi düşünüyorum. Şimdilik hoşça kalın :)

4 yorum:

  1. Bugüne kadar okuduğum en iyi kitaplardan,baştan sona etkileyici,sarsıcı ve cok hüzünlü. İyi ki okumusum, herkes de okusun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de iyi ki okumusum diyorum. Hatta gec bile kalmisim :)

      Sil
  2. Ben filmini seyrettim. Film çok güzeldi. Eminim kitap filmden daha güzeldir. Takibe aldım sizi. Bana da beklerim. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben filmi kitap sonrasina sakladim. Henuz izleyemedim gerci ama ilk firsatta izleyecegim. Sevgiler :)

      Sil