Kızgın Kum Bahçesi - Corban Addison / Kitap Yorumu


Yazarın okuduğum 2. kitabı Kızgın Kum Bahçesi. İlk kitabı yıllar önce okumuş ve aşırı derecede etkilenmiştim. Bu kitap çok daha fazla etkiledi. Yazarın kitapları kurgu olsa da gerçekte yaşanan olayları ele alıyor ve çok iyi işliyor. 

 Öyle akıcı ki okudukça üzülüyor insan. Yine de elinden bırakamıyor. Kızgın Kum Bahçesi, Zambiya'yı anlatıyor. Amerikalı bir avukat olan Zoe'nin Afrika'da CILA'nın avukatlarından biri olarak çalışması ve kendi sorunlarının yanı sıra dünyaya faydalı işler yapma çabasından yola çıkılmış. Ona gelen davalardan birinde Down sendromlu Kuyeya ile tanışıyoruz. 

Kuyeya, 15 yaşında ve bir gece tecavüze uğruyor. Afrika'da çok yaygın bir şey ve kimin yaptığı kanıtlanamadığı için genelde ceza verilmiyor. Böyle bir ortamda CILA acil müdahale ekibi bu davayı aydınlatmaya çalışıyor. Çok zor bir dava olacağı en baştan belli ama hiçbirinin yılmaya niyeti yok. Dava aylarca sürüyor. İki hakim degişiyor. Zaman zaman umutlar tükeniyor. Bir yandan da Kuyeya iyileşsin diye çaba gösteriliyor ve gerçekler ortaya çıktıkça dava hiç umulmayan bir noktaya geliyor. 

 Zoe'nin geçmişte yaşadıkları su yüzüne çıktıkça tercihlerini daha iyi anlıyor insan. Annesinin yolundan gitme nedenleri, babasıyla sorunlu ilişkisi, kardeşine açıklayamadığı sırrı... Hepsi birbiriyle bağlantılı. Bir o kadar da anlamlı. O kadar sorunun arasında aşka inanmayan bir kızın aşkı bulma sürecini okuyoruz aynı zamanda. Aşkı da türlü sınavlardan geçiyor ve zor bir karar onu bekliyor.

Kitabı bitirdiğimde ne yazacağımı çok düşündüm ama şu an yazarken kelimeler aktı gitti. Etkileyici derken ciddi anlamda etkileyici olmasından bahsediyordum. Böyle şeylerin yaşandığını bilmek insanı fazlasıyla etkiliyor.Bazı ülkelerde durum bundan bile kötü belki de. Yapılması gereken şeyler belliyken yapılmaması ne acı. Dünya böyle bir yer olmak zorunda değil. Neyse ben bu konuyu daha fazla uzatmadan burada bırakıyorum. Feniks Kitap, bize böyle romanlar çıkarmaya devam et lütfen. Dünyada her şeyin sandığımız gibi iyi olmadığını bilmemiz gerek diye düşünüyorum.

2 yorum:

  1. Konusu güzelmiş, sıra bekleyenlerden fırsat olursa okumak isterim bu kitabı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırsat bulursan cidden okumanı öneririm :)

      Sil