Marslı - Andy Weir / Kitap Yorumu


Mars'ta su bulunmasının konuşulduğu bugünlerde ben de Andy Weir tarafından yazılan Marslı'yı bitirdim. Mars ile ilgili bir kitap okurken Mars'ta bir şeyler keşfedilmesi bana biraz garip hissettirdi. Neyse kitaba gelecek olursam çok beğendim. 

Okuma maratonunun 5. kitabıydı. 2, 3 ve 4. kitaplar beni fazlasıyla hayal kırıklığına uğrattığı için Marslı bana çok iyi geldi diyebilirim. Mart ayından beri kütüphanede beklettiğim için pişman oldum. Filmi vizyona girmeden önce okumak istediğim için de maratondaki 7 kitaptan biri olarak Marslı'yı seçmiştim. 

Bilimsel yönü de vardı elbet. Bu biraz mecburi çünkü Mars'ta öldü sanılarak bırakılan bir adamın yaşam mücadelesini anlatıyordu. Bu sebeple hayatta kalmak için bildiği her şeyi kullanıyordu. E bir astronottan bahsediyoruz. Tabii ki bilimsel yönü olacak :)

Bilimsel yönü beni sıkmadı. Bilimsel detaylar fazla şeklinde yorumlar okuduğumda ya beğenmezsem demiştim ama kesinlikle her şey kararındaydı. Mars'ta kum fırtınası sebebiyle darbe alan ve bulamadıkları için mürettebatın geride bıraktığı kişi Mark Watney. Botanist ve makine mühendisi. Orda sağ bir şekilde kaldığını fark ettikten sonra hayatta kalma mücadelesi vermeye başlayan Mark, her bilgiyi kullanmaktadır. Dünyanın ise onun hayatta kaldığından haberi yoktur çünkü kum fırtınasında iletişim sistemleri hasar almıştır. Elindeki tüm eşyaları ve beynini sonuna kadar kullanan Mark için bir mucize gerekmektedir. Çünkü Mars'a yolculuk 4 yıl sürmektedir ancak Mark'ın 4 yıl yaşayacak yiyeceği bile yoktur ki daha önce de dediğim gibi dünya onun öldüğünü düşünmektedir.

Roman eğlenceli bir dille yazılmış. Hele Mark'ın günlük tutma halleri en eğlenceli kısımlardı. Ölse bile günün birinde o günlüklerin bulunacağını düşünerek yazıyordu. Ve aklına geleni yazıyordu. Sansürsüz bir şekilde. Kitabın eğlenceli bir dille yazılmış olması akıcılığı arttırıyordu. Şöyle ki kitaba ara verince ne olacak diye düşünürken buluyorsunuz kendinizi. Bu çıkmazdan nasıl kurtulacak falan derken aman ara falan vermeyeyim zaten rahat olmuyorum deyip tekrar elinize alıyorsunuz. Böylece hızlı bir şekilde bitirmiş oluyorsunuz :)

Goodreads okurları tarafından 2014'ün en iyi bilim kurgu romanı olarak seçilmiş ki bence sonuna kadar hak ediyor. Kitabın filmi bu cuma yani 2 Ekim'de vizyona girecek. Ben de en kısa sürede izlemek istiyorum. İzledikten sonra yorumumu yine buradan okuyabilirsiniz. Şimdilik hoşça kalın.

0 yorum:

Yorum Gönder