1Q84 - Haruki Murakami / Kitap Yorumu


Selam millet

Okuduğum ilk Murakami kitabı olan 1Q84'ü yorumlamadan geçmek istemedim. Ramazanın ilk günü 7 arkadaş bir fidana başladık. Fidan kitabımız 1Q84 idi. Ciltli, epey kalın bir kitap, 1256 sayfa. 7-8 gün gibi bir sürede bitirdim.

Olaylar iki yönlü gelişiyor. Aomame ve Tengo geçmişten gelen ilişkileri sebebiyle aynı şeyin içinde yer alıyorlar. Aomame açısından olaylar kendisinin otoyolda trafiğe takılması ve taksi şoförünün onu kestirme bir merdiven kullanması için yönlendirmesi ile başlıyor. Tengo açısından ise 17 yaşındaki Fukaeri'nin yazdığı Pupa Hava isimli eserin, editör Komatsu tarafından baştan yazılması için Tengo'ya götürdüğü teklifi kabul etmesi ile başlıyor. Bu ikiliyi bağlayan geçmişten gelen şeyler var. Az çok tahmin ediliyor okurken ama tüm ayrıntıyı tahmin etmek imkansız.

1Q84 aslında bir seri. 3 kitaptan oluşuyor. Kendi dilinde öyle basılmış en azından ama Doğan Kitap basarken 3'ünü bir araya getirmiş. Bence iyi de olmuş. Diğer kitapları al oku derdi yok. 3. kitapta biraz sıkıldım. Neredeyse her şey 3. kitapta açıklığa kavuşuyor ama fazla uzatmış yazar. İlk ikisini heyecanla okudum fakat üçüncü de sadece nasıl sonlanacağına dair merak vardı.

Bütününden bahsedecek olursam ağır betimlemeler vardı. Uzun uzadıya betimleme yapılmış. Bundan hiç rahatsız olmadım. Dediğim gibi beni sadece son kitabın uzatılması sıktı. Normalde fazla karakter insanı yorar ama bunda fazla olmasına rağmen hiç yoran karakter yoktu. Genel olarak keyifli bir romandı ve ben Murakami'yi sevdim. Diğer kitaplarını okumak için sabırsızlanıyorum.

0 yorum:

Yorum Gönder