Unutma Beni Still Alice - Lisa Genova / Yorum


Orijinal İsim: Still Alice
Yazar: Lisa Genova
Çevirmen: Bilge Gündüz
Yayınevi: Artemis Yayınları
Sayfa: 340
Baskı Yılı: 2015

Turun 4. gününde herkese merhaba diyor yazıma başlıyorum. Fazla detay vermemek adına yorumu kısa tutmaya çalışacağım.

Alice Howland, 50 yaşında Harward'ta psikoloji profesörü olarak çalışıyor. Bir şeylerin yolunda olmadığını anlayan Alice kontrol için doktoruna gidiyor ve teşhis onu dünyadan koparacak türden çıkıyor. Erken Başlangıçlı Alzheimer olduğunu öğrenen Alice bununla yüzleştiğinde aklından geçen işine devam etmek ve kendinde olacağı sayılı günü sevdikleriyle geçirmek. Ne yazık ki sandığından fazla ilerlemiş olan hastalığı kariyerini noktalamasına sebep oluyor ve onun elinde kalan 3 çocuğu (Anna, Tom, Lydia) ve eşi (John) oluyor. İlaçlar, notlar, aklı yerindeyken planladığı şeyler... Duygusallaşmamak kapılmamak mümkün değil hele de kızına "Ya seni unutursam ya senin beni sevdiğini unutursam" diyen bir anne varken. Bilmiyorum ama bazı yerlerde gözünüzün dolmaması mümkün değil.

Acındırıcı olduğunu düşünmeyin ama hastalığın etkilerini okurken hissediyorsunuz. Bu belirtiler aklımda olsun ya bende çıkarsa ya sevdiklerimde çıkarsa telaşına düşüyorsunuz. Bende bazen böyle unutkanlıklar yaşıyorum acaba mı dedirten ve düşündüren bir kitap. Bu yönünü çok sevdim. Sonu yok gibiydi yani Alice gibi yarım kaldı bana göre. Tamama ermeyen romanlar biraz sinirimi bozsa da düşününce bunun Alice ile özdeşleştiğini düşündüm.

Redakteye deyinmeden geçmek haksızlık olur. Redaktesi muhteşemdi. Ayracı da olsa iyi olurdu ama yine de kayıp değil. Yarın Alzheimer ile ilgili kısa bir yazı olacak blogta. Uğramayı unutmayın. Mutlu haftasonları :)

ARKA KAPAK

Artık dünü yoktu, belki yarını da. Sadece bugüne sahipti. Ama o, hatırlayacağı son anı için savaşmaya kararlıydı.

Elli yaşındaki Alice Howland hayatıyla gurur duyuyordu. Harvard'da bilişsel psikoloji profesörüydü ve dilbilim alanında dünyaca tanınan bir uzmandı. Aynı zamanda başarılı bir eşi ve üç yetişkin çocuğu vardı. Ancak Alice, unutkanlığının arttığını, aklının giderek karıştığını hissetmeye başlamıştı. Derken trajik bir teşhis hayatını geri dönüşü olmayacak şekilde değiştirdi.

Etkileyici olduğu kadar rahatsız edici bir hikâye olan Unutma Beni, sizi Alzheimer hastalığının üzücü yolculuğuna çıkarıyor. Akıl Oyunları kadar sarsıcı, Sıradan İnsanlar kadar unutulmaz bir eser.

"Unutma Beni'yi okuduktan sonra içimden, yabancılarla dolu trende ayağa kalkıp bu kitabı almanız lazım, diye bağırmak geldi."
- The Boston Globe-

"Herkese anlatılması gereken bir hikâye."
- Brunonia Barry, New York Times Çoksatarı Yazar-

1 yorum: