Nü Peride - Hakan Akdoğan / YORUM


Orijinal İsim: Nü Peride
Yazar: Hakan Akdoğan
Yayınevi: Aylak Adam Yayınları
Sayfa: 124
Baskı Yılı: 2014 

Hakan Akdoğan ile tanışmam Kitap Ağacı Bursa sayesinde oldu. Söyleşi ve imza günü düzenlenmişti ve söyleşi öncesi kitap ağacı üyeleriyle kitap fidanı yaparak toplu şekilde Nü Peride, İlişmek ve Gölge Yaşatan'ı okumuştuk. Nü Peride içlerinde en sevdiğimdi. 1998'de Yunus Nadi Ödülü'nü almış bir kitap. Yazarın ilk kitabı aynı zamanda. Ben kendi adıma Hakan Akdoğan ve kitapları ile tanışmaktan mutluyum.

Kitabı bitirdiğimde ilk tepkim nasıl bir şeydi bu oldu. Etkilendim. Olayların kurgusu muhteşemdi. İyi ki okudum dedirten kitaplardandı. Kitabı ilk gördüğümde nasıl bir kurguya böyle bir isim yakışır diye düşünmüştüm ama kesinlikle böylesini düşünmemiştim.


Kitap karakterimiz Halil'in hastalıklı düşünce tarzı, yalnızlığı, aşkı, Peride'nin suçu olmamasına rağmen yaşadıkları, Ermeni Ante'nin bomboş yaşamı, yollarının Mihriban ile kesişmesi, Necati'nin öfkesi, intikamı, Beril ile olan ilişkisi... Özellikle Halil ve Necati'nin yaptıkları beni şok etti. Osmanlı döneminde yaşayan Halil ve Ante'nin dostluğunun sonu etkileyici kısımlardan biriydi. Günümüzde yaşayan Beril ve Necati bambaşka bir olaydı. Ve bu iki zamanın bir şekilde birbirine bağlanması çok iyiydi. Halil'in nü tablo uğruna sebep oldukları, pişmanlıkları... Kısa ama dolu dolu bir romandı. Herkese kesinlikle tavsiye ederim.

ARKA KAPAK

Aşk, dönülmez bir sonun başlangıcıdır çoğu zaman. Bir uçurumun kenarıdır ve görünmez bir elin uzanıp sizi oradan almasını beklemektir. Ressam Halil'in tutku ile çizdiği Nü Peride'nin günümüzdeki izinin, Mihriban ile Ermeni Ante'nin ve Necati ile Beril'in hikâyesiyle kesiştiği yerdedir. Yeri gelir Mihriban'a ulaşmak için Ermeni Ante gibi dehliz kazarsınız, yeri gelir sevdiğinizi üzmemek için Necati gibi tekerlekli iskemleye mahkûm kalırsınız. Ve yaşamak artık, dalından kopan bir elmanın sürüklenişini sessizce ve hüzünle izlemektir.


Hakan Akdoğan'ın Yunus Nadi Roman Ödüllü kitabı Nü Peride, dilinin çekiciliği ve kurgusal derinliği ile kendine has yerini her daim korumaktadır.


0 yorum:

Yorum Gönder