Mevsim Hep Sonbahar - Parinoush Saniee / Yorum


Orijinal İsim: The Book of Fate
Yazar: Parinoush Saniee
Yayınevi: Martı Yayınları
Çevirmen: Güneş Demirel
Sayfa: 544
Baskı Yılı: 2014

Masume, ailesiyle yaşadığı Kum'dan Tahran'a göç ediyor. Binbir çaba ve babasının desteğiyle liseye gitmeye başlıyor. 3 erkek, 1 kız kardeşi var. 1 tane kız kardeşi ise ölmüş. Babası onu diğer çocuklarından ayrı seviyor ve bu durum erkek çocukların hoşuna gitmiyor. Her gün okula giderken eczacı kalfası Sait ile bakışıyorlar ve bir gün Sait aşkını anlatan bir mektup gönderiyor. Mektup ailesinin eline geçtiğinde okul hayatı da bitiyor ve henüz 16 yaşında hiç sevmediği biriyle evlendiriliyor. Okul arkadaşı olan Pervane ile de görüşmesi kesiliyor.

Bu küçük kızın hikayesi daima hüzünlü, daima sonbahar hatta kış bile denebilir. Bu açıdan kitap ismi hakkını veriyor. 16 yaşındayken evlendirildiği Hamit ona iyi davranıyor, saygı duyuyor, kendini geliştirmesi için öğütler veriyor. Ancak devrimci grubuyla o kadar meşgul ki ailesini daima ihmal ediyor. Başları beladan hiç kurtulmuyor bu devrim merakı yüzünden. 3 çocukları oluyor. İkisi erkek biri kız. Çocuklarıyla hayatına devam ediyor. Onlar için çabalıyor. 

O kadar ironik şeyler var ki bu romanda. Bu savaşçı kadın, kocası devrimci olduğundan işinden kovuluyor. İran Devrimi'ne kadar onu baştacı yapanlar devrim sonrası 180 derece dönüyor. Oysa ki onun hiçbir siyasi görüşü yok. Bu işlerle hiç alakası yok. Oğlu kısa süreliğine tutuklandığında ayrı damga yiyiyor, kocası asıldığında ayrı damga. Küçük oğlu orduya katılıp savaşta gazi olduğunda ise ondan kıymetlisi olmuyor.

 Fikirleri uç noktalarda yaşayıp savunduğumuzda başkalarına zarar veriyor olmayı çok iyi anlatmış yazar. Kalemini sevdim. Evet kasvetli, hüzünlü bir romandı, okudukça içim acıdı gözlerim doldu ama İran gerçekleri gibi bir şey de var ne yazık ki. İran'da yasaklıymış bu arada roman. Kapağını ben içeriğe yakıştırdım. Sindirerek okunması gerektiğini de yazmadan geçmeyeyim. Ağır bir roman. Hazmetmesi kolay olmuyor. Biraz bile ilginizi çektiyse bu romana bir şans verin.

2 yorum:

  1. bir kitap sever olarak ilgimi çekti ama kitap fuarından aldıklarımı bir okuyayım bunu da alıcam kapak güzel kalemine sağlık :)) bloğuma beklerim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten yorumlaması zor bir kitaptı. Beğenmene sevindim :)

      Sil