Evrenin Ötesi - Beth Revis / Yorum (Evrenin Ötesi #1)


Orijinal İsim: Across the Universe
Yazar: Beth Revis
Yayınevi: Olimpos Yayınları
Çevirmen: Ayça Sağlam
Sayfa: 408
Baskı Yılı: 2011

Amerika'dan Centauri - Dünya isimli gezegenin yaşanabilir olduğunu anlayıp oraya yerleşmek için gidecek bir gemi yani Godspeed ve 100 dondurulmuş yolcu. Bu yolcular önemli mevkilerde çalışan kişiler 300 yıl sonra yeni gezegene inildiğinde orda düzeni kurmakla görevliler. 17 yaşındaki Amy hariç. O kayıt olan genetik uzmanı annesi ve savaş analizi uzmanı babasıyla gitmek istediği için o yolcuların içinde.

Gemide geçen yüzyıllarda bir salgın yaşanıyor ve Bilge-Çırak sistemine geçiliyor. O anki Çırak 16 yaşında ve gelecekteki Bilge olması için eğitiliyor. Bilge gemideki insanlardan ve dondurulmuşlardan sorumlu. Gemide dünyadakine benzer bir hayat kurulmuş. Her şey yapay tabii ki. Teknoloji üst düzeyde kullanılıyor. 

İnmelerine 50 yıl kala Çırak herkesten saklanan donma katını keşfeder ve donmuşların içinde kızıl saçlı, çilli kıza - Amy'ye - hayran kalır. O günden sonra başta Amy olmak üzere bazı kişilerin fişi çekilir veya canlandırılma tuşuna basılır. Çırak ve doktor erime aşamasında yakaladığı Amy'yi cam tabuttan boğulmadan çıkarır. Gemideki herkes birbirine benzediğinden ve Amy onlardan farklı olduğundan herkes ona ucube der. Bu süreçte onun en büyük destekçisi Çırak'tır ve Amy aralarında oluşan çekimi de görmezden gelemez. Tek sorun 50 yıl önce uyandırılmış olmasıdır ve dondurulmuşları öldürmeye çalışan bir katil vardır.

Aşırı sürükleyici, temponun hiç inmediği, heyecanın bitmediği bir romandı. Bilge'nin despot yönetim şekli, Çırak'ın gözünü açma süreci ve hissiz olarak yaşayan gemideki insanları normalleştirme çabaları yaratıcıydı. Harley'nin romana ayrı bir tat kattığını düşünmekteyim. Dünyayı hiç görmemiş biri için yaptığı dünya tabloları çok iyi düşünülmüştü. Gizemli Orion'ın gizemi neyse ki çözüldü. Aklımda binbir soruyla bitirdim romanı. En merak ettiğim ise Amy ve Çırak'ın insanları normalleştirme sürecinde aralarında neler olacağıydı.  

NOT 1: Görsel anlaşıldığı üzere özlediğimiz yaza ait :) Seriyi tamamlamadan yazmak istemediğim için biraz beklettim yazıyı. Serinin diğer kitapları da kısa aralıklarla burada olacak. 

NOT 2: Baskısı tükenmiş olsa da bazı internet sitelerinde bulmak mümkün. Son olarak Bursa'da Heykel BKM'de 7.50 tl'ye satıldığını gördüm. İlgililere duyurulur :)

ARKA KAPAK

Amy'nin genetik uzmanı annesi ve savaş analizi uzmanı babası yeni bir gezegende insanlığın ilk tohumlarını atmak ve yaşam şartlarını uygun hale getirebilmek üzere Finansal Kaynak Borsası tarafından işe alınır. Yeni gezegene varmak 300 yıl süreceği ve Amy sadece on yedi yaşında olduğu için özel bir izin ile o da bu yolculukta ailesine katılır. 

Kendilerinin de aralarında bulunduğu 100 kişilik bilim insanı ve savaş uzmanı dondurularak geminin kargo bölümüne 300 yıl sonra yeni gezegene iniş yapıldığında uyandırılmak üzere yerleştirilir. Ama yüzlerce yıl sürecek olan bu yolculuk için evet demeden önce Amy'nin 50 yıl erken uyandırılacağından haberi yoktu... Üstelik kendi kurallarıyla yaşayan cesur yeni bir dünyaya gözlerini açmayı hiç ummamıştı.

2 yorum:

  1. Bu seri bir süredir dikkatimi çekiyordu ama çok fazla yoruma rastlayamamıştım. Yorumunda sonra okumak istiyorum artık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bu türü bu seriyle sevmeye basladim desem yeridir :) Simdiden keyifli okumalar.

      Sil