RKBT Okuma Etkinliği: Beni Bulun - Michelle Knight / Yorum


Orjinal İsim: Finding Me
Yazar: Michelle Knight
Çeviri: Nur Eren
Yayınevi: Martı Yayınları
Sayfa: 288
Baskı Yılı: 2014

Kitabı nasıl yorumlayacağımı çok düşündüm. O kadar farklı bir hayat anlatılmış ki... İnsan bunlara nasıl katlanabilir cümlesini kaç kere kurdum bilmiyorum.

2002'de kaçırılan Michelle Knight, 2003'te kaçırılan Amanda Berry ve 2004'te kaçırılan Gina DeJesus. Ortak noktaları aynı adam tarafından kaçırılmaları ve on yıldan fazla aynı evde yaşadıkları kaldırılması zor olaylar. 6 Mayıs 2013'te bulunmalarının ve özgürlüklerine kavuşmalarının ardından Michelle Knight tüm hayatını kaleme almış.

Hayatının ilk yıllarından itibaren yeterince zor şeyler yaşamışken 21 yaşında bir psikopat tarafından kaçırılarak türlü işkence ve tecavüzlere maruz kalmış. Özgürlüğe adımını attığında 32 yaşında. Kaçırıldığında 2 yaşında olan oğlu, o hayata karıştığında 13 yaşında ve bir aileye evlatlık verilmiş.

Yaşadıklarını nasıl tarif edebilirim bilmiyorum ama düşünsek aklımıza gelmeyecek türden şeyler. Hem de bunu onlara yapan arkadaşının babası Ariel Castro. Kızları olan bir adam. Michelle bu süreçte 5 düşük yapıyor çünkü kaçıran adam hamileliklere izin vermiyor. Gina ve Amanda, yaş olarak Michelle'den küçükler. Zaten Michelle'in kaçırılma sebebi de yaşının küçük göstermesi. 1.20 m. boyuyla küçük çocuk sanıyor herkes. Amanda'ya takıntısı var onları kaçıran adamın. Onun çocuğunu doğurmasına izin veriyor ve özgürlüğe adım attıklarında evde doğan kız 6 yaşında.

Herşeye rağmen birbirlerine tutunup yaşamaya çalışıyorlar. Kurtulduktan sonraki süreçte çok can yakıcı. 11 yılını bir evde zincirlerle hapis geçiren insanların normale dönmesi mümkün mü bilmiyorum ama çabalarını okurken bile görebiliyor insan. Kitabı bitirdiğimde ne kadar ufak şeylere takılıp hayatımızı zorlaştırdığımızı düşündüm ve bolca şükrettim. Michelle'in hikayesini okuyarak belki siz de yeni bir bakış açısı kazanabilirsiniz.

ARKA KAPAK

Gerçek Bir Yaşam Öyküsü

1 EV, 3 KADIN, 11 YILLIK ESARET

BENİ BULUN 
ÇÜNKÜ BU SİZİN DE HİKÂYENİZ OLABİLİR

2002 yılında kaybolduğumda pek çok kişi bunu fark etmemişti bile. Yirmi bir yaşındaydım; adres sormak için bir markete uğrayan genç bir anne… 

On bir sene boyunca kilit altında tutuldum, türlü işkencelere maruz kaldım. Bu, hayatımın halihazırda bildiğiniz kısmı olabilir fakat daha bilmediğiniz çok şey var.
-Michelle Knight-

Michelle Knight 2002 yılında, Ariel Castro isimli bir okul servisi şoförü tarafından kaçırıldı ve on yıldan uzun bir süre taciz, tecavüz ve işkenceye maruz kaldı. 2003 yılında Amanda Berry, 2004 yılında da Gina DeJesus tutsak olarak Michelle'e katıldı. 6 Mayıs 2013'te bir fırsatını bulup tutsaklıktan kurtulmalarının ardından, bu olay dünyada büyük yankı uyandırdı. Şimdi ise binlerce kişinin merak ettiği konu şu: O evin içinde neler oldu ve üç kadın akıl almaz işkencelere dayanacak gücü nasıl buldu?

Michelle Knight, gözler önüne serdiği bu sarsıcı hikâyesiyle suskunlar için bir ses, her yıl kaybolan binlerce çocuk ve genç için güçlü bir sembol oluyor.

"Televizyon programı yaptığım on iki yıl boyunca hiçbir şey beni Michelle Knight ve onun yaşama tutunma hikâyesi kadar etkilemedi."

-Dr. Phil McGraw-

2 yorum:

  1. Bu kitabı okumak için sabırsızlanıyorum yorumundan bile etkilendim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Etkilenmemek mümkün değil. Okunması gereken kitaplardan.

      Sil