Neredesin Bernadette - Maria Semple / Yorum


Orjinal İsim: Where'd You Go, Bernadette
Yazar: Maria Semple
Yayınevi: Yabancı Yayınları
Sayfa: 366
Çevirmen: Boran Evren
Baskı Yılı: Mayıs 2013 

Tanıtımlarında kapağını görünce içim gitmişti. Okumalıyım demiştim ve biraz geç olsa da okudum. İlk başlarda biraz sıkıldığımı itiraf etmeliyim. Karakterler basit değil, anlamak biraz zaman alıyor.

Ana karakterimiz Bernadette bir mimardır. Doğa dostu ev yapma fikri ilk ondan çıkmıştır. Kendine has bir mimarlık stili vardır. Yirmi mil içindeki araç-gereçleri kullanarak yaptığı Yirmi Mil Evi onu MacArthur ödüllü bir mimar yapar ancak bu ev komşusu tarafından yıktırılır. Üstelik doğru düzgün fotoğrafı bile yoktur. Bu olay Bernadette ve Elgie(kocası) için milat olmuştur. Ve Los Angeles’ı terk ederek bir türlü sevemediği Seattle’a taşınırlar. Bernadette mimarlık yapmak istemez ve kendisini dünyadan soyutlama noktasına gelir. Bu süreçte Bee(kızı) doğar ve onunla yaşadıklarını unutmaya çalışır.

 Bernadette'i asıl tanıdığımız bölümler Bernadette ile daha önce çalışmış olan Profesör Jellinek, müteahhid Walker, eski işvereni Graves ile yapılan röportajın kısım kısım verildiği bölümlerdi. Bernadette'in kısa süren mimarlık hayatı ve başarıları, hepsi açık ve net o kısımda yer almış.


Dediğim gibi ilk baştaki e-mail yazışmaları biraz canınızı sıkabilir ancak bitirdiğinizde absürt karakterleri kullanarak böyle hoşunuza giden bir kitap ortaya çıkarttığı için yazarı tebrik edeceksiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder