Kur'an ile Var Olmak - Cemalnur Sargut / Yorum


Orjinal İsim: Kur'an ile Var Olmak/Tasavvuf Sohbetleri
Yazar: Cemalnur Sargut
Yayınevi: Nefes Yayıncılık
Sayfa: 192
Baskı Yılı: 2014

Cemalnur Sargut'un okuduğum ilk kitabıydı. Soru-cevap şeklinde olması akılda kalması açısından oldukça iyi oluyor. Bazı hadisleri de içeren anlatımlar benim hoşuma gitti. Merak ettiklerimiz yanında aklımıza bile gelmeyen şeyler anlatılıyor. 

3 bölümden oluşuyor. İlk bölüm "Kur'an-ı Kerim" ile ilgili. Nasıl daha iyi anlayabiliriz gibi sorularımız cevap buluyor. Kur'an meali okumanın gerekliliği ortaya çıkıyor bu bölümde. İkinci bölüm "Ramazan" ile ilgili. Ben ramazanda okuma fırsatı bulduğum için de ayrıca mutlu oldum :) Yorum geç kaldı keşke okuduğum gibi yorumlayabilseydim :( Üçüncü bölüm ise "Kutsal Topraklar" ile ilgili. Bu üç bölüm bittiğinde bana bir şeyler kattığını açık şekilde fark ettim. Ertelediğimiz ya da bilmediğimiz şeyler için harekete geçme imkanı sağladığını düşünüyorum. 

Önyargılarımızın ve daha bir çok şeyin dinimizde yer almadığını net şekilde anlatıyor. Sabır, hoşgörü, iyilik gibi kavramları yaşamamızın ve yaşatmamızın önemi üzerinde duruluyor. Yanlışlarımızı düzeltme, eksikleri gidermeye çalışma bunlar insan hayatı için önemli. Okudukça daha bir huzura kavuştum sanki. Kendimizi boşlukta hissettiğimiz dönemler için daima böyle şeyler okumayı öneririm. Gelecekle ilgili kaygılanma, yalnızlık ve boşlukta hissetme duygusu gibi şeyler kötü durumlara yol açmadan bunları önlemek biraz da bizim elimizde. Bu duyguları hissedenler varsa da okuyup anlamaya çalışmalı. 

Sorular Ferda Yıldırım tarafından soruluyor ve Cemalnur Sargut tarafından açıklanıyor. 

Elif Lam Mim, B harfinin sırrı, Ramazan kelimesindeki harflerin hakikati, Rabbiyet sıfatı, Osmanlı padişahları ve kutsal emanetler, Hz. Hacer ile ilgili soruların açıklamaları beni oldukça etkiledi. 

ARKA KAPAK

İlk emri "Oku!" olan Kur'an üzerinden yapılacak her anlama yolculuğu "olmak" ile "ölmek" arasında gidip gelen ve ucunda hayatlarımızın sallandığı bir sarkaçtır adeta… "Oldum!" derken ölmeye ve "Öldüm!" derken olmaya dönüverir maceramız. Derler ki: Aslolan "ölmeden olmak"mış ve "olmadan ölmek" beyhude yaşamakmış! 

Sohbetleri, kitapları ve öğretisiyle geniş bir muhabbet halkası üzerinden takip edilen mutasavvıf yazar Cemâlnur Sargut'un son çalışması, "Kur'an ile Var Olmak". Çalışmasını "var olmak" ve "Kur'an" kavramları üzerine inşa eden yazara göre "Kur'an, Peygamber'in manası ve Allah'ın ahlâkını yansıtması hasebiyle ebedî ve ezelî dirilerdendir." 

Kur'an'la yaşayabilmek, Kur'an'la var olup yaşayan Kur'an olabilmek için ipuçlarına ilmi ve zevkli bir şekilde yaklaştıran bu kitap, bu halin bir ibadet zevki aşılaması ve ibadetlerimizin aşka yolculuk haline gelmesi duasıyla başlıyor. Kur'ân-ı Kerîm, Ramazan ve Kutsal Topraklar olmak üzere üç bölümden oluşan çalışmada;
Umrenin hakikatinden namaz ve abdestin iç manasına…
"Ol!" emrinden Hz. Peygamber'in oruç algısına…
Kâbe'nin hakikatine, sabrın hakikatine, duaya, vicdana, nafile ibadetlere kadar uzanan 71 alt başlıkta zengin bir muhteva söz konusu.

Akıcı üslubu ve anlaşılır ifadelerle işlenen konularıyla "Kur'an ile Var Olmak", günümüz insanının ihtiyaç duyduğu meselelerde Kur'ânî bir anlayışla, mutasavvıf gözüyle yepyeni tefekkür ufukları açıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder