Hacamat - Linda Lafferty / Yorum


Orjinal İsim: The Bloodletter's Daughter
Yazar: Linda Lafferty
Çeviri: Asuman Sayıner
Yayınevi: Trend Yayınevi
Sayfa: 472
Baskı Yılı: 2013

Marketa ne çektin be diyerek okudum :) O kızın yüzü gülsün artık dedim. II. Rudolf'un tavırları sinir bozucuydu. II. Rudolf dediğim kişi kral ve gayrimeşru çocukları var. Bu çocukların en büyüğü Don Julius zeki bir çocuktur. İlgi alanları değişik olsa da zararsız biridir. Babasının tavırları zamanla onu bambaşka bit hale getirir ve artık oldukça tehlikelidir. Çılgın hareketlerde bulunup insanlara zarar vermekten çekinmez.

Prensi tedavi için Güney Bohemya'ya gönderen kral, kendi doktorunu da görevlendirir. Orda prense hacamat yapılacak ve iyileşmesi sağlanacaktır. Prensin getirildiği bölgede ünlü olan hacamatçı Zigmund Pichler ve yardımcısı olan kızı Marketa görevlendirilir. Prens, Marketa'yı görünce onu çocukken çözmeye çalıştığı Şifreli Mucizeler Kitabı'ndaki tanrıçalardan biri sanar ve çözemediği şifreleri onun sayesinde çözeceğini düşünür. Bu Marketa için tehlikenin habercisidir.

Prensin dengesiz halleri beni çileden çıkardı. Marketa'nın annesi de sabır sınırlarımı zorladı. Marketa'nın hacamatçı olma isteği ama kadınların o işi yapamıyor olması üzücüydü. Herşeye rağmen bu romanda en sevdiğim Annabella'nın arkadaşlığı, gösterdiği çaba ve Jakup'ın aşkıydı. Rudolf'un kardeşinin krallığı ele geçirme çabaları ohh olsun dedirtti :) Rudolf bir rahat bir rahat adamın sarayının bahçesine kimyager bakıyor. Neymiş bir tek o orkidelerin açmasını sağlıyormuş. Gördüğünüz üzere Hacamat ilginç bir roman. Gerçek bir olaydan esinlenerek yazıldığını belirtmem gerek. Zaman zaman aşırı sürükleyiciydi. Bazı zamanlarda tıkanmalar yaşadım ama tarihi romanlardan daha derin bir romandı bana göre. O yüzden tıkanmaları dert etmedim.

Son olarak Osmanlı ile ilgili asılsız bazı bilgiler vardı. Keşke sevgili yazar derin bir araştırma sonucu yazsaydı satırlarını. Ben okurken kurgu olduğunu düşünerek okudum. Böylece kafama takmamayı başardım :) Yeni yazılarda görüşmek dileğiyle... Mutlu günler :)

ARKA KAPAK

Habsburg Hanedanlığından gelen kutsal Roma İmparatoru II. Rudolf'un muhteşem sarayında kimsenin hakkında konuşamadığı bir karanlık gizleniyor.

1606'da Prag, II. Rudolf sayesinde kültür ve sanatta altın bir Mekke gibi parlasa da İmparator çirkin bir sır saklıyor: Gayrimeşru oğlu, Don Julius.
Genç Prensin tarifsiz ahlaksızlığına sebep olan delilik hali ve skandalları artık sınırları aşan boyuta geldiğinde onu Bohemya'nın uzak bir köşesine gönderen İmparator, orada yaşayan genç ama ünlü hacamatı yardım için görevlendirir. Hacamatın görevi, Prensin damarlarında akan deliliği iyileştirmektir.


Hacamatın güzel ve genç kızı babasına yardım ederken, Don Julius'un tehlikeli ve saplantılı deliliğinin hedefi haline gelir. Onun için hacamatın kızı paha biçilmez el yazması olan şifrelerin kitabında resmedilen tanrıça kadınlardan birini temsil etmeye başlamıştır. Zihninin en karanlık noktalarına inerken çaresizleşen Prens gibi Marketa da korkar, etkilenir ve artık uzak duramayacak kadar bu aşka saplanır.

Linda Lafferty'nin Roma İmparatorluğu için büyük bir tehdit olan gerçek bir cinayetten esinlenerek yazdığı Hacamat, karanlık ve zengin anlatımıyla tutku ve intikamın destanı!

2 yorum:

  1. Kargom elime ulaşır ulaşmaz okuyacağım bu kitabı ben de, inşallah :)

    YanıtlaSil
  2. Okudum bitti. Çok da hoşuma gitti.

    YanıtlaSil