RKBT 2. Gün: Deniz Camı Nedir? / Bir Dilek Kadar Yakın-Barbara Freethy


Deniz camı nedir başlığı ilk anda ilginç gelmiş olabilir farkındayım ancak neden böyle bir başlık olduğunu söylediğimde hoşunuza gideceğini düşünüyorum. Bir Dilek Kadar Yakın sürükleyici ve abartısız bir romandı. Keyifle okudum. Kitap karakterlerimizden Alexa, cam tasarımcısı olmayı isteyen 12 yaşında bir çocuk. Deniz camından eşyalar tasarlayacağının hayallerini kuruyor. Biz de RKBT olarak be deniz camını merak ettik ve sizin için böyle bir başlık yaptık. Umarım beğenirsiniz :)


Deniz taşı fiziksel ve kimyasal olarak yıpranmış halde sahil boyunca bulunur. Bu yıpranma süreci camı doğal buzlu cam haline getirir. Gerçek deniz camı(doğal yollarla oluşmuş) hobi olarak toplanabilir ve takı yapmak için kullanılabilir. 

Çeşitleri

Deniz camı, cam ürünlerin kırılıp denize karışması ile oluşmaya başlar. Tüm yüzeyler yıpranana ve sivri köşeler yuvarlanana kadar sürer. Bu süreçte cam kaygan yüzeyini kaybeder ve yıllar sonra buzlu görünüm kazanır.


Gerçek deniz camı; kırık şişe, tabak ve hatta yıllarca okyanusun içinde durmuş gemi enkazlarından bile oluşabilir.

Yapay deniz camı, gerçeğine görünüş olarak benzer yine de görünümünde bariz farklar vardır. Deniz kaynaklı olmadığı için çoğu kişi bunu deniz camı olarak kabul etmez. Yapay deniz camı çok daha ucuzdur. Başta takı yapımı olmak üzere çeşitli eşyaların yapımında kullanılabilir.


Bulunduğu Yerler

Deniz camı tüm dünyada bulunabilir fakat Amerikanın kuzeydoğu sahilleri, Bermuda, California, İskoçya, Kuzeybatı İngiltere, Meksika, Hawaii, Porto Riko, Güneydoğu Kanada sahilleri, Avustralya, İtalya ve Güney İspanya'da sıkça rastlanır. Deniz camını aramak için en iyi zaman ilkbahar gel gitleri ve fırtınadan sonraki deniz çekilmesidir.


Renkleri

Deniz camının rengi asıl kaynağına göre belirlenir. Çoğu deniz camı şişelerden oluşur ama kavanoz, tabak, pencere ve seramiklerden de oluşabilir. En sık görülen deniz camı rengi yeşil, kahverengi ve beyazdır. Bu renkler şirketlerin bira, meyve suyu ve alkollü-alkolsüz içecekler satmak için kullandıkları şişelerden gelir. Saydam veya beyaz deniz camı saydam tabak, pencere ve diğer çeşitli kaynaklardan meydana gelir.


Daha az yaygın renkler kehribar, limon yeşili, orman yeşili, buz mavisidir. Bu renkler her 25-100 deniz camında 1 tane bulunur.

Mor, mat beyaz, kobalt deniz camı çok nadirdir. Bu renkler her 200-1000 deniz camında 1 tane bulunur.

Son derece nadir renkler gri, pembe, siyah, sarı,turuncu, turkuaz ve kırmızıdır. Bu renkler her 1000-10.000 deniz camında 1 tane bulunur.


Kaliforniya yakınlarında bir Deniz Camı Sahili (Glass Beach) bulunmaktadır. Oluşum süreci biraz ilginç. Fort Bragg halkı denizi yıllarca çöp dökmek için kullanmışlar. Zamanla bu atıklardan böyle bir harika ortaya çıkmış. Tabii ki camlar ziyaretçiler tarafından götürülmeye başlanınca koruma altına alınmış.

Son olarak Vikipedia çevirileri için kardeşime çok teşekkür ederim. Cumartesi günü bu romanla ilgili yorumum burda olacak. Mutlu günler.

*** Görseller alıntıdır.

ÇEKİLİŞ

Çekiliş sonucu RKBT facebook sayfasında açıklanacaktır.


a Rafflecopter giveaway

0 yorum:

Yorum Gönder