Piri Reis'in Sırrı-Cenk Kayakuş/YORUM


Orjinal İsim: Piri Reis'in Sırrı
Yazar: Cenk Kayakuş
Yayınevi: Altın Bilek Yayınları
Sayfa: 397
Baskı Yılı: Ocak 2014

Roman Piri Reis'in 1552'deki Hürmüz Adası kuşatması ile başlıyor. 2011 yılında Kilitbahir Kalesi restorasyonu sırasında bir işçinin duvar taşlarının gerisinde bir kutu bulmasıyla devam ediyor. Piri Reis, Hürmüz kuşatmasını elindeki haritanın eksik kısmına ulaşmak için yapmıştır. Kayıp kısmı bulduğunda kuşatmayı kaldırıp görevini tamamlamış şekilde geri dönmek için yola koyulur.

Fikret Mansur, tarih profesörüdür. 75 yaşındaki bu adamın tek yakını Amerika'da doktora yapan kızı Gözde'dir. Fikret'in son kitabında yazdıklarına başına dert açacak ve kendini bir gemide bulacaktır.

Hakan Geda, 35 yaşında profesyonel fotoğrafçıdır. Macera düşkünü Hakan, Tibet Dağları'ndaki büyük keşfinin ardından Kültür Bakanlığı'nın dikkatini çeker ve bir arkeoloji biriminde çalışmaya başlar.

İsmet, kazı başkanlığı görevini yürüten yaşlı bir adamdır. Antalya'daki kazıda Piri Reis'in haritasının kayıp kısmının bulunduğu haberi gelince hemen Hakan'ı çağırır. Orjinal el yazmalarına hepsi hayran gözlerle bakarlar. Oysa ki başkaları da o haritanın peşindedir.

Barlas Akman, zengin ve yalnız bir adamdır. Kendine aşırı değer veren bu adam, kayıp parçanın bulunmasıyla tarikatın ona verdiği görevi yapabilmek için harekete geçer.

Semih Erkan, otuz yaşını geçmiş, İzmir'de bir kitapçı dükkanı işleten, Hakan'ın gizli operasyon birliğinden arkadaşıdır. Hakan'dan gelen telefon onun hayatını da bir şekilde etkileyecektir.

Sonraki bölümlerde içinden çıkılmaz hale gelen olayı çözmeye yaklaşan Hakan harekete geçiyor. Ekibini toplayıp kaçırılan Fikret'i bulmak için yola çıkarlar.

Burda sonlandırmak durumundayım. Çünkü en heyecanlı bölüm burda başlıyor :) O kadar çok karakter ve olay var ki hepsini yazmadım, önemli karakterlerden bahsettim. Olaylar sıralı şekilde ilerlediğinden hakim olmakta zorlanmıyorsunuz. Macera okumayı sevenlere kesinlikle tavsiye edebileceğim bir roman.

Bazı bölümlerde fikir olarak yazarla zıt düşünsem de kurgu olarak çok başarılı buldum. En çok etkilendiğim bölüm ise sanırım tarihe olan merakımdan dolayı Piri Reis'in el yazmalarının çevirileri oldu. Romanda sadece macera mı var derseniz, tabii ki hayır. Aşk var, dostluk var, umut var, hayat var, bir çok şey hissediyor insan okurken.

Size bahsetmediğim son 200 sayfa olayların zaman zaman uçlarda yaşandığı bölümlerdi. Yazar heyecanı bize yansıtabilmeyi başarmış, ben okumaktan keyif aldım. Doğruluğu var mı derseniz araştırmadım bilmiyorum. Kurgu gözüyle bakarak okudum. Akıcı bir roman olduğundan hızlı biten bir roman oldu benim için. Yeni incelemelerde görüşmek üzere. Mutlu akşamlar.

ARKA KAPAK

Türk tarihinin en önemli karakterlerinden biri olan ve çizdiği dünya haritası ile ünlenen Piri Reis'in yaşamının son yıllarında, dönemin padişahı olan Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle büyük bir hazinenin peşine düştüğü ortaya çıkar. Öte yandan da gizemli bir tarikat bu keşfin üzerine harekete geçer ve konuyla yakından ilgili olan ünlü bir tarih profesörünü kaçırır.

Piri Reis, 1513 tarihli ünlü haritasının ortaya çıkan parçasında bu hazine ile ilgili ipuçları bırakmıştır ve tarihin seyrini değiştirecek bir keşfin yapılması işten bile değildir. Hakan Geda, elindeki ipuçlarını birleştirmeyi başardığında, tarihin derinliklerine uzanan tehlikeli bir maceranın tam ortasına düştüğünü fark eder.

Peki ya hazinenin peşinde olan tarikat üyelerinin gücü, Hakan'ın önüne geçecek ve bu keşfi engellemeye yetecek mi? Önce İstanbul'dan Antalya'ya, oradan da Hint Okyanusu'na kadar uzanan soluk kesici bir macera daha sizi bekliyor. Cenk Kayakuş, bu dördüncü romanında yine tarihin tozlu sayfalarına saklanmış derin bir sırra dikkat çekiyor ve okurlarını gizemle sarmalanmış muhteşem bir maceraya davet ediyor.

"Umut, kimilerinde ters çevrilmiş kırık bir kum saatinden dökülüp giden tanelerden bile hızlı tükenir. İnançlar yerini endişeye bıraktığında tüm mücadele ortadan kalkar, zihnin içinde tek yönlü bir savaş başlar. Aklın cepheleri teker teker istila edildiğinde, delirmek gerçeklikten sıyrılmanın en kolay yoluna dönüşür."
(Tanıtım Bülteninden)

4 yorum:

  1. bu kitabı okumayı çok istiyorum:)) Yorumu okuyunca daha çok merak etmeye başladım. Çok teşekkürler. sevgiler

    YanıtlaSil
  2. @neslihan öncel bu romanı okuduktan sonra macera romanlarıyla ilgili fikrim değişti, tavsiye edebileceğim romanlardan biri :)

    YanıtlaSil
  3. Tek okumadigim kitabi deli gibi ariyorum baskisi yok okumak isterim yollarmisiniz odunc

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Halen kütüphanemde olsaydı seve seve paylaşırdım. Bir arkadaşıma okuması için vermiştim. Maalesef sonrasında bana geri dönmedi :(

      Sil