Böğürtlen Kışı-Sarah Jio/YORUM


Orjinal İsim: Blackberry Winter
Yazar: Sarah Jio
Yayınevi: Arkadya Yayınları
Sayfa: 360
Baskı Yılı: 2013

Sarah Jio hayranı olduğumu ve hiçbir kitabı es geçmediğimi yazarak başlamak istiyorum. Böğürtlen Kışı'nı okumakta biraz geç kalmışım dedim romanı bitirdiğimde. Yazarın yazma tekniğini seviyorum. Hemen her romanında yaşlı karakterler, yıllar öncesiyle günümüzün kıyası var.

Romanda iki anlatıcımız var. Biri 30'lu yılları anlatan Vera Ray, diğeri günümüzü anlatan Claire Aldridge. Vera ve Claire farklı zamanların iki insanı. Bir şekilde yolları kesişecek ama nasıl olduğunu tahmin etmek zor :)

1 yıl önce hayatı alt üst olan ve kendini toparlamaya çalışan Claire, bir gazetede çalışmaktadır. Patronunun mayıs ayındaki kar fırtınası hakkında makale yazmasını istemesiyle kendisini bambaşka bir hikayede bulur. 30'lu yıllarda da mayıs ayında olağanüstü bir kar fırtınası yaşanmış, tarihin üstünü örttüğü bir oğlan çocuğu kaybolmuştur. Claire oğlunu kaybeden Vera ile arasında bir bağ kurar ve 80 yıl sonra o çocuğun akıbetini öğrenebilmek için tüm gücüyle araştırmalara başlar.

Her bulduğu belge onu gerçeğe bir adım daha yaklaştırmaktadır. Belgeler ortaya çıktıkça garip bir şekilde konunun eşinin ailesiyle ilgili olduğunu keşfeder. Peki kayıp Daniel nerededir? Vera'ya ne olmuştur? Romanın sonunda bu soruların yanısıra aklınızda oluşan tüm sorular cevaplanıyor. Yazar konuları birbirine o kadar güzel bağlamış ki bize keyifle okumak kalıyor.

Yazarın bu romanına ek olarak önceki romanları Mart Menekşeleri ve Yağmur Sonrası'nı kesinlikle tavsiye ederim. Akıcı romanlar ve farklı konular arayanların beğeneceğine eminim :) Mutlu haftalar.


NOT: Bu da romanın ilk sayfasından bir söz. Her romanda böyle hoş bir cümle ile karşılaşıyoruz. Hepsi de anlamlı cümleler. Bana anlamlı geliyor diyelim :)

ARKA KAPAK

"Canım Daniel'ım,

Kaybolduğun gün dünyam sona erdi, canım oğlum. Seni her kim alıp götürdüyse, seninle birlikte kalbimi, hayatımı da çaldı. Ben senin gülümsediğini görmek, kahkahalarını duymak, mutluluğunu paylaşmak için yaşıyordum."

Vera Ray 1933 yılının o karlı mayıs akşamında üç yaşındaki oğlu Daniel'ı son kez öptüğünü bilmiyordur. Her ne kadar oğlunu yalnız bırakma düşüncesinden nefret etse de hayatlarını devam ettirmek için çalışmak zorundadır. Tek avuntusu, gün ağardığında küçücük oğluna sarılacak olmasıdır. Ancak Vera geri döndüğünde karşılaştığı manzara, Daniel'ın boş yatağıdır. Bir de karlar içine gömülmüş olan oyuncak ayısı.

Seksen sene sonra Seattle yine mayıs ayında karlar altındadır. Köklü bir gazetede muhabir olan Claire Aldridge, bu doğaüstü olayı haber yapacaktır. Araştırmalarına devam eden Claire, küçük çocuğun bu zamana kadar sonuçlanmamış kaçırılma davasıyla karşılaşır. Evlat kaybetmenin ne demek olduğunu çok iyi bilen Claire, bu olayı çözmeye karar verir. Ancak çözdüğü her düğümün, onu Vera'yla olan bağlantısına yaklaştırdığından habersizdir…

Böğürtlen Kışı aşkı, umudu ve umutsuzluğu derinden anlatan muhteşem bir kitap. Bu öyküyü yüreklerinizden kolay kolay silip atamayacaksınız.
(Tanıtım Bülteninden)

6 yorum:

  1. O kadar övdüler ki bu kitabı, okumak için sabırsızlanıyorum artık. Sen de yazdıysan tamamdır tatlım. Muhakkak alacağım bu haftasonu. Teşekkürler paylaşımın için, mutlu haftalar diliyorum. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Kitap elimde var fakat bir türlü okuyamadım. :S :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En kisa surede okumani tavsiye ederim :) @febris

      Sil
  3. benimde listemde hazır bekliyor.. çok daha merak ettim şimdi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @nilgun komar diger kitaplari gibi bu da cok hos

      Sil